На адресу редакції звернулись жителі Козятина, діти яких навчаються у початкових класах. За словами батьків, у всіх школах міста відмінили фінансування груп продовженого дня для учнів початкових класів з місцевого бюджету.

А більшості така сума з власної кишені є просто непідйомною… Тож наша газета для мешканців Козятина стала останньою надією на відновлення справедливості…

– У наших ді­ток кожного дня по 4-5 уроків, і закінчуються вони об 11-12 годині дня, але не всі батьки можуть так рано забирати дитину зі школи, бо більшість працює і просто немає на кого залишити дитину вдома. Тому завжди і працювали групи продовженого дня, де дитина могла бути під наглядом вчителя, а найголовніше — те, що діти там додатково навчалися, робили домашні завдання і мали живе спілкування з ровесниками, більш якісно проводили час у школі, аніж вдома, — повідомили на «гарячу лінію» батьки школярів. — Але згодом фінансування з місцевого бюджету відмінили, і, звичайно, батьки стали заручниками ситуації і були змушені створити групу і платити за роботу вчителя власними коштами. Коли групу відвідувало багато діток, то і платити було не так накладно, але потім кількість учнів зменшилась. А все тому, що не всі батьки могли заплатити по 300 гривень, плюс ще харчування. З часом сума почала збільшуватися, бо вона залежала від кількості дітей, на яких ділилася фіксована сума. Проте коли вартість дійшла до 700 грн. і ще додатково за харчування, ось тут довелося припинити роботу групи продовженого дня, бо зрозу­міло, що це великі кошти, які батьки не можуть собі дозволити, а за ці кошти взагалі можна няню чи репетитора найняти. І ось тут виникає запитання, що робити батькам в даній ситуації, коли неможливо спокійно піти на роботу, аби забезпечувати сім’ї, а постійно думати, хто сьогодні забере дитину зі школи? Попередня влада не надто переймалась нашими дітьми, бо вирішили заощадити на них і скасували фінансування. Хоча осві­та в Україні має бути безкоштовною. Ми просто у відчаї та просимо про допомогу!

Про скандал з фінансуванням групи продовженого дня вже знає новообрана голова Козятинської ОТГ Тетяна Єрмолаєва. Ось як вона прокоментувала дану ситуацію:

– Утримання групи продовженого дня здійс­нюється не за рахунок субвенції (коштів) з держави, а за рахунок місь­кого бюджету. Я розумію, що навчальний рік був дуже особливий. Ми зекономили на харчуванні дітей, опалюванні закладів освіти весною, підвищенні квалі­фікації вчителів, відсутності замін і так далі. І ці кошти мали б залишитися в освіті або бути використані за іншим призначенням, але для галузі освіти. Але коштів немає. Бюджет не виконаний по доходах на 25 млн грн. Управління освіти веде пошук коштів на утримання груп продовженого дня. Але, щоб це затвердити, потрібно рішення виконкому. Виконком старого складу уже не буде проведений, новий склад ще не обрано. Із 1 січня 2021 року це вже реально зробити, і я впевнена в позитивному ви­рішенні цього питання.

Віталіна Володимирова