Хабарі скидають на картки, вказані у Вайбері. І ви хочете виховати «безхабарних» лікарів і вчителів?

– Марія Петрівна підняла питання на педраді про ці ганебні «картки» із Вайбера, які ходять майже між всіма викладачами і студентами… Бо їй було дивно чути, що студент Коля може перерахувати вам на банківську картку 500 гривень і «замовити» собі оцінку! Так, вона чесна, непідкупна, грошей за свої оцінки не бере, але ж поряд капець що робиться! Ця «карткова» система вже повністю обсіла нашу освіту! І як тепер ви хочете виховати «безхабарних» лікарів та вчителів? — риторично запитує читачка «Молодіжки», викладачка одного із університетів Вінниці Олена Петрук. — І що найгірше в цій корупційній ситуації, то це те, що майже ніхто вже не ховається і не приховує факт отримання оцінок та заліків після карткових переказів! Бо на тій же педраді Марію Петрівну, яка підняла це питання про такси по «картках», колеги майже підняли на сміх… Мовляв, ну ви й відстали від життя! Так всі зараз «працюють» і «вирішують питання» в нашому універі, а ви дивуєтесь, як новачок чи посланець із Марса! Навіть проректор дипломатично усміхнувся і зауважив: «Таке життя! Все пішло в Інтернет!»

І після цього всього ми ще дивуємось, чому стільки наших дітей їдуть на навчання за кордон? Чому багато найкращих випускників шкіл Вінниччини шукають собі університет у Європі, тій же Польщі, де за елементарну «лапувку» — спробу дачі хабара — тебе відрахують, анулюють студентську візу та відправлять додому на всім відому «карткову схему»… І після всього цього ви хочете, щоб наші лікарі та вчителі, яких виховали на цих переказах грошей викладачу на картку, не брали із вас подачок під час лікування і навчання? Ми самі цю схему спонукаємо, а потім жаліємось на хабарі?

 Сергій Годун

Від редакції. Якщо і ви зіткнулись із темою вимагання хабарів у вузах, лікарнях, школах, інших структурах, повідомляйте нам. Наші кореспонденти готові провести неупереджені журналістські розслідування на цю тему.