На цю акцію ще задовго до її початку закликали активісти громадських організацій “Гідність нації”, «Едельвейс», «Центурія». Цього року широкого офіційного вшанування так і не відбулося. Утім до парку з лампадками памяті прийшли молоді вінничани, щоб мовчазною ходою відзначити 87 роковину Голодомору – у пам’ять про жертв одного з найбільш жорстоких злочинів в історії людства. До колони, яка розтягнулася на десятки метрів, і рухалася тротуаром від Універмагу, доєдналися вінничани, які прийшли навіть цілими сім’ями з дітьми і з власними свічечками. Масовість створювали і правоохоронці.

“Росія як не визнавала Голодомор, так і не визнає анексію Криму та окупацію Донбасу. Ті методи, якими вони користуються, надзвичайно жахливі. І цивілізований світ це розуміє. Тому ми маємо пам’ятати про такі сторінки нашої історії, і в жодному разі не допустити того, щоб це могло повторитися. Слава Україні!” – зазначив Голова Вінницької обласної організації «Гідність нації»Вадим Кудіяров під час акції.

Андрій Вербецький, один з організаторів акції сказав:

– Це не просто голод, а геноцид української нації! Кожен четвертий українець на той час загинув. Наша нація як стояла перед складними часами, так і зараз стоїть. Ми маємо єднатися не під прапорами, не під гаслами, а як свідомі українці.

Ілона ВАЛЬТЕР