“Любов і муки Магди Хоманн” – фотовиставку, присвячену історії кохання українця і німкені в період сталінських репресій, презентували в Києві. Представили і книгу, яку написали Петер Хоманн – онук жінки та її правнук – Сергій Сай-Боднар.

Магда Хоманн закохалася в українця Олексія Кучинського, який під час Першої світової війни опинився в німецькому полоні. Але за це її сім’я відреклася від неї, і без єдиного документа молода фрау залишає Німеччину, вирушаючи з коханим в Україну. Тут, у селі Каришків на Вінниччині, народила двох синів, пережила голодомор і смерть чоловіка. Під час Другої світової її сини та її брати опинилися по різні лінії фронту. Під час окупації її відшукав брат та пропонував повернутися до Німеччини. Магда відмовилася. Якби вона повернулася на батьківщину, її синів, які воювали в Радянській армії, звинуватили б у зв’язках із ворогом.

Магда Хоманн вирушила за коханим з Німеччини на Україну

У 1944 році Магду Хоманн заарештували радянські каральні органи. Листи від неї отримували до 1947 року. Місце її смерті і поховання рідні з України і Німеччини шукають досі. Ймовірно, вона загинула в таборах ГУЛАГу. А ось сини повернулись з війни живими.

– Ми знали, що у нас бабуся німкеня бу­ла і знали, що її забрали… У сім’ї не прийнято було говорити вголос на цю тему, бо якби дізналися сусіди, хтось ін­ший, сільрада, що ти маєш німецьке походження, ти не мав би можливості ані навчатися спокійно, ані працювати на якихось відповідальних посадах. Тому все замовчувалося. І я дуже про це шкодую, – розповів правнук Магди Хоманн Сергій Сай-Боднар.

Автор сценарію фільму – наш земляк Сергій Сай-Боднар

– Досліджуючи 5 родоводів для іншої книжки, я помітив одну закономірну особливість. Ми не вміємо або нас не навчили берегти свою історію, бо той, хто не знає походження своєї сім’ї, не може бути справжнім патріотом. Я зміг дістатися у своїх дослідженнях до архівних даних тільки 1863 року, а Петер Хоманн — до 1563-го.

– Це історія про те, як можна берегти пам’ять. Сьогодні німецький уряд і українська держава об’єдналися в тому, щоб донести до людей історію цієї простої, нібито невидатної жінки, таку трагічну і важливу. Падають імперії, зник СРСР, впав берлінський мур, а історія Магди Хоманн живе і буде цікавою для дуже бага­тьох людей не тільки з України та Німеччини, – кажуть відвідувачі виставки.

Може, такий самий пам’ятник установлять Магді й Олексію в Каришкові

До слова, навесні поточного року члени Ради Державного агентства України з питань кіно схвалили рішення про фінансування фільму за мотивами досліджень біографії Магди Хоманн. Дослідницький проєкт став переможцем конкурсу грантів-2020 від Центру німецької культури у номінації “Культурна робота” і теж отримав фінансову підтримку.  Режисер – Денис Соболєв, автор сценарію – Сергій Сай-Боднар, продюсер – Дмитро Кравченко.

Віталіна Володимирова

Петер Хофманн, один з авторів книги