– Увечері син бавився зі старшою сестричкою, – розповіла нашому журналісту мама Олена Мигович. – Вони стрибали на ліжку. У руках в малого була лялька, від якої він відірвав ногу. Він її гриз і, коли зістрибнув з ліжка на подушки, мабуть поперхнувся. Ми одразу перевірили горло. Тато перевернув сина догори ногами. Усе, начебто, було нормально, але трохи згодом дитину почало нудити. Через годину його знудило знову. Викликали швидку і Максима госпіталізували до дитячої лікарні на вулиці Богатирській у столиці. Там зробили рентген, взяли аналізи і на ранок призначили гастроскопію. Саме ця процедура стала фатальною для дитини. Після першої процедури лікар сказав, що нічого не бачить, а тому її треба повторити. Дитина кричала і плакала. Спочатку сина тримала я , а потім батько. Коли лікар діставав зонт і шайбу, то пішла кров. Розпухли шия, синочок посинів. Серце Максима перестало битися в нас на руках. Його намагалися реанімувати, але марно.

Результат показав, що смерть дитини настала через розрив глотки і стравоходу. Поховали маленького Максимка у селі Калитинка Шаргородського району, звідки й родом його рідні. Відомо, що бабуся і мама були на заробітках у столиці. Максимка часто привозили на свята.

Весь цей час тривало розслідування справи та проводились експертизи. Днями нашому кореспонденту стало відомо, що лікаря, через якого загинув Максимко з Вінниччини, судитимуть.

-Лікар-хірург, який був на чергуванні, в порушення вимог наказу щодо маршрутів госпіталізації, згідно з яким дітей до трьох років з підозрою на стороннє тіло у шлунково-кишковому тракті госпіталізують у НДСЛ “Охматдит”, госпіталізував хлопчика в загальну хірургію для спостереження та обстеження дитини, призначивши консультацію педіатра, – повідомили в прокуратурі. – Під час процедури в дитини стався розрив горлянки і стравоходу. Хлопчик помер на руках у батька. Згідно з висновком експерта, між настанням смерті хлопчика і наявними дефектами в наданні йому медичної допомоги існує прямий причинно-наслідковий зв’язок у вигляді бездіяльності лікаря, а саме – проведення певних досліджень під час надходження дитини в медичну установу і протягом її подальшого перебування у відділенні.

Прокуратура також подала клопотання до суду про відсторонення чергового лікаря від роботи. Тим часом у діях лікаря, який проводив цю процедуру, порушень правоохоронці не виявили. Якщо вину лікаря доведуть, йому загрожує до 5 років позбавлення волі. Проте родина загиблої дитини вважає таке покарання недостатнім… На їх підтримку стали сотні наших читачів, котрі не приховують свого обурення.

– Та що б ви здохли з вашою каральною медициною. Хоча, чому дивуватися. На арені лікарі, які “вчилися” на контракті. Занюхуючи” лекції по клубах і проплачуючи практику та інтернатуру, жодного разу в очі не бачачи “швидкої” і лікарні”. Всі, хто цього доктора захищає, проведіть експеримент-почніть кричати і видиратися, а хтось нехай вам в горло і стравохід якусь трубку запихати почне «і потім тут діліться враженнями, якщо живі залишитеся! Ця процедура дітям до 5 років проводиться під анестезією!«, “Та вона і дорослим під анестезією робиться”, – зазначають наші читачі.

Віталіна Трудько