Дворазовий чемпіон країни Станіслав Ординський продовжує кар’єру у рідній Вінниці.

29 грудня на ковзанці «Мегамоллу» відбулася третя, вирішальна, півфінальна гра відкритого аматорського чемпіонату Вінниці із хокею із шайбою. У ній чинний чемпіон міста «Маяк», складений переважно із ветеранів, здолав «Юність» із рахунком 4:3. В грудні в фінальній серії він зустрінеться із «Діадемою», що переграла в двох матчах «Проскурів» (Хмельницький).

«Маяк» напередодні вирішальних матчів першості міста підсилився найсильнішим хокеїстом Вінниччини останніх років – 22-річним захисником Станіславом Ординським. Він тимчасово призупинив свою професіональну кар’єру і продовжує підтримувати спортивну форму у рідній Вінниці, де народився. Станіслав Ординський відомий своїми виступами за ХК «Донбас», в складі якого двічі був чемпіоном України серед чоловіків. Він виступав й за національну збірну України.

Стас потрапив у хокей випадково. Коли у нашому Центральному парку відкрили ковзанку і зібрали дитячу секцію, десятирічний хлопчик записався до неї. Його першим наставником був відомий у Вінниці фахівець Віталій Чигирь.

-Я тоді серйозно захоплювався великим тенісом, а батько порадив позайматися хокеєм для саморозвитку. Мовляв, тоді й краще підуть справи у тенісі. Але з часом я зрозумів, що хокей мені подобається більше. І почав розвиватися саме у цьому напрямку, – сказав Станіслав Ординський.

Майстерність юного хокеїста помітили столичні фахівці, коли у Вінниці на тренувальному зборі перебувала команда «Сокіл» 1997 р.н. Вінничанин певний час тренувався із нею у Києві, а згодом його запросили до юніорської команди ХК «Донбас». У ті часи донецький клуб виступав у престижній Континентальній хокейній лізі. В цьому змаганні грали команди Росії, Казахстану, України, Білорусі, Китаю, Латвії і Фінляндії.

Після того, як почався збройний конфлікт на Сході України, Станіслав Ординський перебрався до Швеції і три роки відіграв у цій хокейній країни. Виступав у Стокгольмі, за ХК «Нінасхам».

– В Швеції рівень хокею значно вищий, ніж в Україні. Це допомогло зростанню майстерності. Я грав не у основній команді ХК «Нінасхам», а в колективах серед юнаків до 18 і до 20 років. Але вони виступали у вищих лігах чемпіонату Швеції, – продовжує Станіслав Ординський.

Далі було повернення нашого земляка до ХК «Донбас», де він був в основі дорослої команди.

-У ХК «Донбас» і тоді, і зараз – найсильніший склад. Саме цей клуб є фаворитом всіх чемпіонатів України. На це впливає високий рівень фінансування. Зважаючи на це, тренерський штаб запрошує висококваліфікованих виконавців, яким платять гідну зарплатню, – нагадав Станіслав Ординський.

У попередні пів-сезону Станіслав Ординський виступав за професіональний ХК «Кременчук». У Вінниці, за його словами, тренується і грає для задоволення. Не виключає того, що незабаром повернеться на рівень майстрів. Чекає пропозицій від керівників професіональних клубів.

– Щодо вінницького хокею, то він перебуває на непоганому рівні. У відкритому чемпіонаті міста грає дев’ять команд – це хороший показник для аматорської ліги. І організація чемпіонату Вінниці є задовільною, – прокоментував відомий спортсмен.

Фелікс Жанін