Сьогодні – 2 грудня – відбувся перший тур виборів ректора ВНТУ.

Але вибори не дали нового керівника вузу. А лише визначили фіналістів  другого туру.

Ними стали професори Вінницького політеху Віктор Біліченко та Сергій Павлов. Екс-ректор політеху та нардеп Борис Мокін виявився лиш 5-м.

Ось як він сам коментує ці події:

– Захворівши  на коронавірус та будучи доставленим швидкою допомогою 22 листопада в стаціонар на лікування, яке лікарі спрогнозували довгим з використанням великої кількості ліків, я зрозумів, що мені вихід у другий тур виборів «не світить», бо мало кому віриться у те, що , маючи за плечима 77 років життя, після такої хвороби людина залишатиметься на тому ж рівні працездатності, який необхідний для ефективного виконання функцій ректора університету.

І голосування 2 грудня, в результаті якого я посів лише 5 місце, підтвердило що майже усі в нашому колективі дотримуються саме такої думки. І для мене, який уже вніс достатній вклад в розвиток нашого університету, і який побачив серед інших кандидатів в ректори у тому числі і колег,здатних продовжити цей розвиток, невихід у другий тур не став трагедією.

По натурі я є фаталістом, тож напад хвороби напередодні виборів я розцінив як попередження ангелів про те, що мені повторно посідати посаду ректора зась, бо інакше усе для мене може скінчитись достроковим відходом в інший світ, адже в умовах дефіциту бюджету працювати, не перенапрягаючись і не нервуючи, не вдасться, що для моєї гіпертонії, обтяженої негативними наслідками коронавірусного захворювання, тепер уже не є прийнятним.

І як ексректор, який успішно керував нашим університетом 21 рік, а тому зацікавлений у збереженні ним незалежності, я радий, що у другий тур виборів вийшли два професори – Віктор Біліченко та Сергій Павлов, які не були прихильниками поглинання нашого ВНТУ Донецьким національним університетом, який квартирує у Вінниці і за підтримки місцевої влади був не проти нас «проковтнути» та переселитись на наші площі.

7-8 вересня це поглинання і переселення зірвав я, але не факт, що така спроба не повториться. Тож дуже важливо,щоб ВНТУ очолював ректор, який не підтримує ідеї «об‘єднання» ВНТУ з ДонНУ і не піде на їх реалізацію., навіть якщо його спокушуватимуть якоюсь власною вигодою. І дуже добре, що кого б ми не обрали у другому турі – чи Біліченка, чи Павлова, нашим ректором буде людина, яка не поступиться інтересами нашого університету ні під яким тиском.

Юлія Іванюк