У Вінниці та по районах пенсіонери вже скуповують продукти і ліки перед анонсованим 3-тижневим повним «локдауном”, який у народі вже охрестили «Лохдауном»! Чому «Лох»?

Бо спершу в Києві 22-го грудня все-таки має відбутись концерт «95-го Кварталу», в той час, коли іншим артистам виступати заборонено…

Із 24 грудня по 15 січня – на два Різдва та Новий рік – в уряді Шмигаля планують закрити майже все…

Тому вінничани в соціальних мережах жваво обговорюють домашні свята в умовах так званого “інтелектуального локдауну”…

– Всі ресторани – замкнуть, базари – замкнуть, транспорт не ходитиме, більшість магазинів сядуть на карантин, всі Новорічні й Різдвяні свята буде перенесено додому. І що робитимуть люди? Відповідь: вони будуть пити й їсти. Багато. Бо більше займатися їм буде нічим…, – пише читач нашої газети Олег Гриценюк. – Я нічого не хочу казати, але НІХТО в тих умовах не зірве джек-пот, більший за автозаправки і крупні мережі супермаркетів. ТАК позбутися всіх можливих конкурентів на новорічні свята – то справді потрібний потужний інтелект! І святий Миколай цієї зими не прийде до дітей, бо 19 грудня – це субота, і припадає вона на карантин вихідного дня. Ось такий «лохдаун» очікується на ці свята…

Коли верстався номер, під час телешоу «Свобода слова» стало відомо, що на майбутній рік МОЗ бракує 57 мільярдів гривень, в тому числі й на підвищені зарплати лікарям… А в державному бюджеті на 2021-й рік не передбачено матеріальну підтримку підприємцям, які вимушено не працюють чи закрили свої заклади під час пандемії та локдауну.

– Вся Європа, Польща, Румунія, Австрія виплатили підприємцям по 500 чи тисячі євро підтримки на місяць… Лише Україна вичікує, коли всі закриються чи підуть у «партизани»! Так не можна, бо ми втратимо лікарів та активний малий бізнес, – сказав під час суперечки із нардепом Давидом Арахамією вінничанин Володимир Гройсман.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ