Справжнім шоком для мешканців Томашпільського району стала новина про те, що після виборів тут мають бути 10 старостинських округів.

Люди обурені, адже чимало потужних сіл взагалі залишились без свого представника і ніхто не зможе відстояти їхні інтереси.

– Навіщо це об’єднання і що воно дасть селу?! Комусь більше землі і грошей? Вибрали голову ОТГ, тепер будемо мучитися. Землі всі вже розібрали, навіть корів не буде де пасти. Як можна залишити без старост жителів села Вила, адже вони відійдуть до Антонівки, Пеньківка — відійде до Великої Русави, Стіна — відійде до Гнаткова, Липівка та Яришівка — відійдуть до Комаргорода, Паланка та Вапнярки – до Кислицького, Калинка та Рожнятівка — до Пилипів-Борівських. Це неприпустимо. Старости мають бути в кожному селі.

Однак у Томашпільській ОТГ вважають, що жителі сіл ображеними не залишаться.

– Староста – це посадова особа місцевого самоврядування з певними повноваженнями. Зрозуміло, що одна особа не в змозі щоденно виконувати усю роботу в старостаті. Тому планується призначити старосту на декілька сіл, в кожному з яких створити посади діловода, землевпорядника та інспектора. Села не об’єднуються, і в кожному буде своя влада. Староста обслуговуватиме певну кількість населених пунктів, а щоденна адмінробота лягатиме на плечі діловода, землевпорядника та інспектора в кожному селі.

Та жителі Томашпільського району одностайні — чому діловод, а не староста? А землевпорядники та інспектори не будуть представляти інтереси округу в виконкомі та на засіданнях сесій. Тож найближчим часом селяни готуються до акцій протесту!

Віталіна Володимирова