– Ви вперше в Україні виграли подібний суд і тепер будуть перевибори. Чому Ви на це пішли?

– Так, я був позивачем до суду як кандидат на посаду голови. Через нестачу бюлетенів і масові звернення від виборців. Жителі зверталися до правоохоронних органів та ЦВК. Бо як розуміти, що 25 жовтня на одній з виборчих дільниць о 12.05 вже закінчилися виборчі бюлетені? На дільницю доставили лише 40% бюлетенів від зазначеної кількості. Це не відповідає нормам Конституції України, де чітко вказується, що кожна людина має право обирати та бути обраною. Відповідно, людей цього права позбавили, порушивши основну засаду демократичної держави.

– Прокоментуйте рішення суду.

– Ми зверталися до Вінницького адміністративного суду, щоб визнати вибори такими, що не відбулися. Судовий позов – це не власні мої амбіції. Це відстоювання права кожної людини обирати і бути обраним. 30 жовтня нібито зібралася комісія і оголосила результати виборів. Закон говорить про те, що протягом двох днів кожен може оскаржити рішення комісії. Я звернувся з офіційним листом. Запитав, чи дійсно відбулося засідання комісії щодо визначення переможців. На словах мені сказали “так”. Але письмової відповіді я так і не отримав…

Протягом двох днів подав заяву до суду, щоб отримати протоколи. Засідання було 3 листопада. Але на суд мені прийшла відповідь, що засідання ТВК не відбулося. Вказали, що це якесь попереднє засідання. Проте у виборчому законодавстві немає статті щодо попереднього засідання. Потім зібралося засідання щодо остаточного визначення переможців. Коли ж ми побачили протоколи, то стало відомо, що голові ОТГ відправлено результати ще 30 жовтня. А офіційна інформація на сайті заявляє, що це засідання відбулося 4 жовтня. А щодо депутатів, то одне було проведене 2 листопада, а інше – 3-го. Це свідчить про те, що є плутанина з датами. Отже, це маніпуляція, щоб розмити термін, протягом якого можна подати судовий позов.

Але я таки звернувся до суду. Тільки не стосовно переможця виборів, а відносно дій ТВК. Щоб визнали вибори такими, що не відбулися. Бо були явні порушення. І лише на остаточне судове засідання, яке відбулося 8 листопада, з`явилися представники від ТВК. Надали свої аргументи. Проте суд вирішив вибори визнати недійсними. 12 листопада Апеляційний суд залишив рішення першої інстанції без змін. І перевибори відбудуться, тому що були порушення. Але чомусь 15 листопада опоненти зібрали мітинг під Вінницьким окружним адміністративним судом. Хто заважав цим людям бути присутніми на всіх судових засіданнях? І чому вони не відствоювали свою позицію в попередніх слуханнях?

– Чому опоненти звинувачують Вас у підкупі виборців?

– Людина, яка звинувачує мене у тому, що я підкупляв виборців, заявляє про кримінальний злочин. І це стосується не лише мене, а і тих людей, які нібито “проплачено” підтримали мою кандидатуру. Це серйозні звинувачення. Та для того, щоб підтвердити інформацію, потрібно показати цих “проплачених” виборців. Тим більше, мене звинувачує людина, яка працювала у правоохоронних органах, мусить знати закон. Однак, крім безпідставного звинувачення, та сторона жодних фактів на підтвердження не надала. До того ж, особа, яка мене звинувачувала – зацікавлена сторона, бо працює керівником комунального господарства в Уланові.

А ще – цьому чоловікові можна було вільно заходити на виборчу комісію. Бо ТВК розташовувалася в приміщенні сільської ради, яку очолював мій опонент. А мені для того, щоб зайти в це приміщення, потрібно було викликати поліцію. Через словесні вказівки даного кандидата на одній із дільниць розпаковувалися та перераховувалися бюлетені. Та і взагалі, зацікавлені сторони дуже болісно говорять про землю в Уланові. Кажуть, що всі йдуть до влади по землю, але ж хто саме по неї йде? Ті, хто мають фермерські господарства! А це ті ж самі зацікавлені сторони. Я багато чого зробив для цієї громади. Намагався всі інвестиції притягнути туди як депутат та заступник голови ОДА. Тоді я був своїм на Уланівщині. А тепер, коли громада мене підтримала, я для місцевої влади різко став чужим…

– На коли призначено перевибори? Чи будете висувати свою кандидатуру?

– Попередньо дата перевиборів призначена на 17 січня. Це ризиковано, тому що бюджет має бути прийнятий до Нового року. Так, я буду балотуватися, але лише після консультації з виборцями. Головне – я хотів показати людям, що ми можемо відстоювати свої інтереси та права.

Хочу звернутися до українців і подякувати за ту довіру, яку мені надали ще в обласній раді попереднього скликання. Я робив усе можливе для громади. Були моменти, коли я помилявся, але всі ми вчимося на своїх помилках. Зараз переживаємо важкі часи. Це і економічна криза, і пандемія, але основне – це

об’єднатися заради європейського майбутнього нашої країни.

– Вас вважають лідером у виборчому рейтингу. Також кажуть, що сильний кандидат від “УСГ”. Що знаєте про нього?

– Конституція України говорить про те, що обраним може бути будь-хто, хто не має на собі кримінальної відповідальності і досягнув відповідного віку. Як вирішить громада – наші виборці – так воно і буде. Я відстоюю інтереси людей для того, щоб вибори були чесними та справедливими. Результати мають відповідати рішенню громади, а не інтересам зацікавлених сторін. Розповідати я можу лише про себе. Та і не збираюся нікого паплюжити. Громада має вирішувати, хто візьме на себе відповідальність очолити ОТГ. Особисто я вважаю, що зараз в державі об`єднана територіальна громада, як головна адмінструктура, може значно покращити життя людей. Сподіваюсь, вони мене підтримають.

– Прокоментуйте останню сесію обласної ради.

– Будучи депутатом обласної ради минулого скликання, я можу сказати, що раніше все було по-іншому. Не можу заявляти, що рішення були неочікуваними для мене. Навіть прогнозував, що станеться так, як зараз. Проте такої кількості новоствореного апарату з такими зарплатами я не очікував. Це рішення повністю суперечить моїм поглядам на місцеве самоврядування.

Спілкувалась Софія Копач