Нині вакцину від сезонного грипу ви не знайдете в жодній аптеці – муніципальній чи комерційній. Бо їх просто немає на ринку ні за які гроші! А попит на вакцини шалений! Бо вже відомо, що щеплені від грипу люди мають в рази більші шанси перехворіти на КОВІД-19 набагато легше…

Чому так сталось, що 400-тисячна Вінниця залишилась без вакцин і захисту від грипу?

– Вінниця планувала закупити цього сезону 15 тисяч вакцин по програмі «Стоп грип!» Але реально наше місто – одне із небагатьох обласних міст, яке змогло закупити доволі велику партію – шість тисяч доз корейської вакцини GC FLU. Всі ці вакцини вже використані в рамках традиційної програми запобігання грипу, – розповів директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш. – Тому в аптеці ви їх не знайдете, бо на ринку України їх банально немає… Ми розмістили оголошення про купівлю вакцин на всіх майданчиках фармкомпаній, але вони пусті. Бо всі сезонні вакцини від грипу у 4-х провідних виробників – Кореї, Китаї, Франції та Нідерландів – викупили багаті країни світу… Скажу чесно, нам перед сезоном грипу обіцяли, що буде поставка вакцин у листопаді, потім у грудні… Але вакцин немає і, мабуть, вже не буде.

Нагадаємо, що програма «Стоп грип!» існує у Вінниці із 2016 року.

Згідно з нею, всі вінничани мають право вакцинуватися за півціни: 130 гривень сплачує пацієнт і стільки ж – місто. Водночас діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, вакцинуватися можуть безкоштовно. До речі, цього року на 40% було збільшено фінансування програми «Стоп грип!». На придбання вакцин у міському бюджеті передбачили 4 мільйони гривень.

Ось як прокоментували ситуацію з наявністю вакцини проти грипу в обласному департаменті охорони здоров’я та реабілітації:

– Ми кожного дня моніторимо ситуацію на наявність вакцини проти грипу. На сьогодні в “Конексі” та “Вінницькій міській аптеці” вакцини немає і не буде до кінця року. У “ТехМедСервіс” повідомили, що очікують вакцину “Ваксігрип Тетра”, виробництва Франції, але коли вона буде – не повідомляють. В інших великих аптечних мережах, таких як “Доброго дня”, “Євроаптека”, “Подорожник” до кінця року не очікується поставок вакцини. Більше того, корейська компанія “Джісі флю” звернулася з офіційним листом до української аптечної мережі і заявила, що до кінця року не планується поставка цієї вакцини, – каже Наталія Бондар, головний спеціаліст відділу високоспеціалізованої допомоги населенню та відновного лікування.

Ситуація така, що держава ці вакцини не купує за бюджетні кошти, бо вони не є обов’язковими. Хоча посадовці МОЗ обіцяли, що для медиків країни із «групи ризику №1» закуплять 700 тисяч доз… Але жодного підтвердження про купівлю і завезення цих вакцин досі немає.

Зазначимо, що минулого епідсезону, згідно з інформацією МОЗ, в Україну було поставлено 542 тисячі доз від грипу, однак вакцинувалось тоді, ще до епідемії коронавірусу, лише 238079 громадян країни, чи 0,6% від всього населення. Частка дітей серед щеплених становить по Україні 10,5%.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ
Ольга Корнійчук