Міні-серіал на шахову тему “Хід королеви”став найуспішнішою прем’єрою стрімінгового сервісу «Netflix». Він виявився на першому рядку в 63 країнах із 92-х. Також збільшилося і число запитів в «Google» про те, як грати в шахи, яке досягло рекордної позначки за останні 9 років. “Хід королеви” розповідає історію шахового вундеркінда-сироти Бет Хармон, яку зіграла Аня Тейлор-Джой. Вона прагне стати найбільшим шахістом світу, але при цьому бореться з емоційними проблемами, а також з наркотичною та алкогольною залежністю.

Значна частина активних юних та дорослих шахістів Вінниччини вже подивилася серіал “Хід королеви”. Практично всі відзначають цікаву сюжетну лінію і майстерність акторів. Мовляв, після перегляду стрічки всім має стати зрозуміло, що «Шахи – це круто!», як неодноразово наголошував екс-президент Вінницької обласної федерації шахів, міжнародний гросмейстер Аркадій Найдіч.

Хоча деякі батьки не дозволяють своїм дітям дивитися серіал, бо головна героїня Бет Хармон має багато пороків, які не варто наслідувати.

Вінницькі тренери із шахів відзначають, що останнім часом, після виходу “Ходу королеви”, до них регулярно звертаються батьки із проханням записати початківців до шахового гуртка.

Нагадаємо, тренування із шахів у Вінниці – безкоштовні! Вони відбуваються на базі міської ДЮСШ № 6 (вул. Театральна, 24) та її філії – клубі «Романтик» (вул. 600-річчя, 6). Незважаючи на пандемію, групи у шахових тренерів Вінниці – цілком заповнені. Схоже, що мода на цей інтелектуальний вид спорту у нашому обласному центрі – це всерйоз і надовго.

Масштабних турнірів у Вінниці чекати доведеться довго. Бо зараз через карантинні обмеження дозволяються лише змагання до 20 осіб. Для порівняння, торік у вінницькому «Мегамолл» відбувся міжнародний турнір «Золота молодь», який встановив рекорд масовості в країні (близько 650 учасників).
Але шахісти, як завжди, зробили «хід конем». Під час карантину вони перейшли в Інтернет, де відбуваються масові Всеукраїнські змагання. Переважно ігри проходять на популярному сайті «lichess» (https://bit.ly/2JPnjgy) . Вінницькі шахісти мають там серйозні досягнення. Приміром, команда клубу «Романтик» двічі вигравала вищу лігу Дитячої шахової ліги (серед 80 команд). А збірна Вінницької фізико-математичної школи № 17 здобувала золото у вищому дивізіоні Шкільної ліги України.

Фелікс ЖАНІН