– 25 жовтня обирався голова Погребищенської міськради та 26 депутатів. Очі­льником призначено Сергія Волинського. Серед 26-ти депутатів 9 мандатів отримала «Українська стратегія Гройсмана», 4 належать «Батьківщині», також 3 партії отримали по 3 мандати — це наша «Свобода», «За майбутнє», та «ЄС». Та є по два депутати від «Слуги народу» і ОПЗЖ, — розповідає Сергій Скарбовійчук.

– «УСГ» об`єдналася з «Батьківщиною», і відразу сформувалася більшість. Відповідно, тепер вони можуть пропонувати своє бачення формування виконавчих органів. Проте у формуванні є два варіанти. Перший — справедливий. Коли проходять різні партії, то кожна з них подає свою кандидатуру. Та другий варіант — переможець забирає все. Наразі складається ситуація, що переможець планує забрати все. Вже зараз стало відомо, що органи виконавчої влади очолять «свої» люди. Проте Погребищенська громада зуміла відстояти деякі кадрові призначення на першій сесії нового скликання.

– З якими посадами конкретно ви не погоджуєтеся?

– Ми не виступаємо проти всіх кандидатур апарату місцевого управління. Конкретно – нам нав`язали цікаву кандидатуру на посаду першого заступника голови міськради. За класикою таких називають «смотрящий». Останні панували за часів Януковича, коли потрібно було стягувати данину через посадовців закріплених за ними територій. Тим більше, про цю особу нам мало відомо. Окрім того, що це товариш депутатів від «Батьківщини» — Мейдича та Ткача. Їхній протеже Євгеній Потупчик-Запольський? На першій сесії ця людина призначена першим заступником голови міської ради. Як правило, завдання таких посадовців – контролювати фінансові потоки.

Громада не погоджувалася з таким кадровим рішенням, але депутатська більшість його призначила, через пакетне голосування. Зараз боротьба розгоряється за місце та керівні посади в земельній комісії. Адже Погребищенський район займає третє місце в області за кількіс­тю землі. Це такий собі ласий шматочок для кожного, хто мав би змогу вирішувати земельні питання та мати прибутки від землі.

– На що би ви звернули увагу жителів Погребищенської громади?

– Одна партія — «Батьківщина» — перемагає за рахунок сільських жителів. Свою перемогу отримали на молоці. Спочатку ціну на молочну продукцію в районі підняли на пів року. А потім, коли справу було зроблено, то ціна знизилася з 8 гривень до п’яти. Та на останніх виборах спрацювали курячі стегенця. То що ж, громадо, ви стегенця з`їли?

А тепер цей самий доброчинець-депутат направляє нам «смотрящого», якого будемо утримувати за свій рахунок. Невже у нас немає своїх розумних та досвідчених людей? Маємо велику надію, що перший заступник залучить інвестиції та здобуде гранти для розвитку громади. Сподіваємося, що результатом його роботи стане покращення добробуту населення, а не власне збагачення за рахунок громади!

Соломія Карпа