Під час холодної пори року багатьом вінничанам хочеться спробувати свої сили у суто зимових видах спорту. Щоправда, на заваді цьому бажанню є кілька об’єктивних факторів. По-перше, у останні роки зими були малосніжними. По-друге, головна база вінницьких хокеїстів та фігуристів, Льодовий клуб у Центральному парку нині закритий на невизначений термін. Подальша доля його невідома. Все ж, вінницька хокейна школа продовжує своє існування в іншому місці.

Отож, «33 канал» пропонує вашій увазі ТОП-10 видів спорту, які культивуються у Вінниці саме в зимову пору року.

Хокей із шайбою

Вінницький хокейний клуб «Патріот» продовжив роботу на базі льодової арени ТРЦ «Мегамолл». Під час пандемії вона закрита для пересічних відвідувачів, але юні вихованці спортшколи та дорослі гравці мають можливість там грати і тренуватися. Довідки за телефоном: 098-930-75-86.

Індорхокей

Це хокей на траві в закритих приміщеннях. Ним переважно займаються хокеїсти на траві, які взимку переходять до залу. Індорхокей у Вінниці культивують дві спортивні школи: обласна СДЮШОР «Олімпія» (тел. 0432-61-14-21 ) і міська ДЮСШ № 1 (тел. 0432-67-12-47). Адміністративні приміщення обох цих позашкільних навчальних закладів знаходяться в одній будівлі, що у Центральному парку культури і відпочинку.

Лижний спорт і біатлон

Ці зимові види культивуються у Вінницькому регіональному центрі «Інваспорт». Переважно найкращих лижників із особливими потребами готують у Барі. Серед них є навіть призери Паралімпійських ігор. Довідки за телефоном: 0432- 53-16-67.

Інколи лижні перегони для вінничан організовує спортивне товариство «Україна». Довідки за телефоном: 096-156-81-43 (очільник – Василь Софина).

Катання на тюбах

Тюби нагадують санчати, але із них випасти практично нереально. Тому ця розвага підходить навіть найменшим дітям. Тюбінг-парк у Шкуринцях, що під Вінницею, готують відкрити 10 грудня. Траси покривають штучним снігом, який генерують спеціальні гармати. Після насипу достатнього шару сніг втрамбують, що дозволить зменшити швидкість танення, а використовувати траси можна буде навіть під час “плюсової” температури. Довідки за телефоном: 097-078-00-78.

Фігурне катання

Цей видовищний вид спорту культивується у ХК «Патріот», який перебрався до ТРЦ «Мегамолл». Довідки за телефоном: 098-930-75-86.

Спортивне орієнтування на лижах

Взимку змагання зі спортивного орієнтування відбуваються на лижах. Зрозуміло, коли є достатньо снігу. Тренування у Вінниці – на базі міської ДЮСШ № 2 (тел. 0432-67-36-86). Найчастіше лижне орієнтування проходить у Лісопарку, а ось на всеукраїнські змагання наші орієнтувальники їдуть до більш холодних регіонів.

Спортивне моржування

У Вінниці цим опікується клуб любителів зимового плавання «Нептун». Там проводять запливи до свят, а іноді й Новий рік зустрічають в ополонці. Члени клубу «Нептун» щодня збираються на березі Вишенського озера, починаючи із шостої ранку. Довідки за телефоном: 0432-43-88-17 (президент клубу Раїса Макіївська).

Зимова спортивна риболовля

В спортивній риболовлі учасники всю здобич випускають у водоймище. Змагання відбуваються і взимку. Нерідко біля ополонки доводиться сидіти годинами за морозної погоди. Довідки: 067-937-16-35 (організатор змагань Юрій Карпенко).

Зимовий дріфт

Це контрольований занос автомобіля на снігу. У Вінниці відбувався навіть чемпіонат країни із зимового дріфту. Але чи будуть такі виступи під час пандемії, поки що невідомо. Телефон для довідок: 067-432-04-08 (голова обласної федерації драгрейсінгу і дріфту Андрій Гальчинський).

Біг без взуття

Члени вінницького співтовариства «Air Fitness Community» тренуються просто неба цілий рік. Взимку бігають по снігу без взуття, із голими ногами. Телефон для довідок: 096-852-69-36(організатор «Air Fitness Community» Руслан Кобялко).

Фелікс ЖАНІН