Днями відбувся фінал конкурсу талантів «Зірки Версалю-2020» у Франції. За нагороди боролись учасники з України, Франції, Болгарії, Німеччини, Словаччини, Польщі, Австрії, Угорщини.

У номінації «декоративно-прикладне мистецтво» перемогу здобула ямпільчанка Алла Болгарська. Вишита її руками жіноча сорочка не залишила нікого байдужим. Такого тріумфу та визнання майстриня не очікувала і не приховує сліз радості, адже давно займається популяризацією по­дільської вишивки у світі.

– Вишивкою я займаюсь вже 20 років, для мене вишиванка — як код нашої нації. Участь у конкурсі я взяла для того, аби продемонструвати всьому світу по­дільську вишивку, яка вона багата і красива. Моя сорочка має назву «Золото Поділля», виконана у золотавих кольорах, во­на тради­ційно-сучасна. Колись була у Клем­бівці фаб­рика, і там ві­зерун­ки малювала художниця Ган­­­­­­­на Лялька, во­на залюбки по­ді­лилась свої­­ми розробками.

Моя вишиванка виконана    різними тех­ніками. Візерунок складений з різних видів швів — там і штапівка, ретязь, качалочка, солов’їні вічка, зерновий вивід, рахункова гладь, бля­хівка-мережка та інші. Працювала над виробом два мі­сяці. Маю три таких сорочки — першу вишила ма­мі, другу — подрузі, а третю — під замовлення, — каже майстриня-переможниця Ал­ла Болгарська. — На жаль, через карантин конкурс «Зірки Версалю-2020» проводився онлайн, тож ми відсилали кілька світлин своєї роботи, як з виворітної сторони, так і з лицьо­вої. Було три етапи оцінювання. Перший проводило в Україні наше журі, другий — у Франції, третій етап — міжнародні судді. Мені вдалось перемогти у но­мінації «декоративно-прикладне мистецтво» у найвищій категорії — «професіонал». Приємно, що оцінили мою роботу та вишивку По­ділля.

Вікторія Снігур