Операцію провели на пункті пропуску «Могилів-Подільський – Отач» після передачі другої частини хабаря.

За попередньою інформацією, іноземець за 45 000 гривень запропонував громадянину перемістити бурштин через державний кордон. Зокрема, він запевнив, що домовився з представниками митних органів та сам перенесе 8 кг сонячного каменю поза митним та прикордонним контролем, а «замовник» зможе отримати його через 15-20 хвилин після переміщення на території Молдови. За словами громадянина Республіки Молдова, частину неправомірної вигоди, мова йде про 4000 гривень, він мав передати службовій особі за сприяння у здійсненні зазначених неправомірних дій. Іноземець планував перейти кордон пішки із дитиною на руках, а бурштин помістив у дитячий візочок.

20 листопада службову особу та іноземця було затримано в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України під час спроби переміщення бурштину. Під час обшуків у держ­інспектора було виявлено та вилучено частину неправомірної вигоди, іншу частину – у цивільної особи. За скоєне санкції статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

Якщо у прокуратурі кажуть, що вага пакету з бурштином була 8 кг, то в СБУ заявляють про 10 кг, попередньо оціненого експертами щонайменше у 17 тисяч доларів.

Як повідомили нашому кореспонденту, в ході слідства буде визначено, звідки саме затриманий взяв бурштин і з якою метою перевозив. І чи взагалі це були систематичні дії.

Віталіна Володимирова