Голова Комітету з питань соцполітики від «Слуги народу» Галина Третьякова зареєструвала у Верховній Раді постанову, якою рекомендується ухвалити законопроект № 3613 про вдосконалення порядку погашення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг. Постанова розміщена на сайті ВР.

Так, пропонується встановлювати тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України; у праві керування транспортними засобами; у праві користування вогнепальною мисливською та ін. зброєю; у праві полювання до повної сплати боргів за ЖКП. А для злісних неплатників передбачені штрафи.

Зокрема, за наявності заборгованості з оплати ЖКП за 1 рік на боржника накладається штраф у розмірі 20% боргу, за 2 роки — 30%, за 3 роки – 50% суми заборгованості. Крім того, стягнення може бути звернено на майно боржника, в тому числі на квартиру.

Законопроект пропонує звільнити від сплати судового збору позивачів у справах про стягнення боргів за ЖКП. Отже, комунальникам буде значно простіше звернутися до суду за стягненням заборгованості. Міністерство розвитку громад та територій України

Постанова викликала хвилю обурення, особливо серед малозабезпечних українців. Нині борги за комуналку досягли близько 63 млрд. грн. З свого боку Міністерство розвитку громад та територій України наголошує, що органи місцевого самоврядування повинні визначити некоректні нарахування за ЖКП , і ці суми мають бути або перераховані, або списані надавачами послуг.