Днями сенсаційно «вибухнула» краща шахістка Вінниччини Надія Шпанко, вразивши вдалим виступом в Херсоні, на чемпіонаті України із блискавичних шахів серед жінок.

18-річна вихованка Вінницької шахової школи Надія Шпанко здобула там срібну нагороду. Вона є майстром спорту України, міжнародним майстром ФІДЕ (Всесвітньої шахової федерації). У бліцтурнірі перемогла гросмейстер Інна Гапоненко (Херсон), в активі якої 7,5 очок, на очко менше – у Надії Шпанко. Вона випередила не лише низку майстрів, але й кількох гросмейстерів. Одного жіночого «гроса», киянку Юлію Осьмак навіть перемогла.

Наразі Надія у Херсоні грає вже в чемпіонаті України із класичних шахів серед жінок. Триватиме він ще сім днів. Але кореспондент «33 каналу» зміг телефоном взяти коментар у вінницької шахової зірочки, яка першою серед гравців Вінниччини спромоглася стала призеркою дорослого національного чемпіонату. Раніше вінничани мали нагороди всеукраїнських першостей лише на юнацькому рівні.

-Не очікувала здобути срібло, адже на чемпіонаті України були зібрані всі найсильніші шахістки. В бліцтурнірі лише планувала «розігратися» перед класичним чемпіонатом, – каже Надія Шпанко. – За рейтингом я була шостою-сьомою. Тож мене не вважали за фаворита.

Дівчина є другокурсницею Вінницького національного медичного університету, тож навчання віднімає у неї багато сил. Особливо в часи карантину. Тому дуже багато до чемпіонату України вона не готувалася. Переважно розв’язувала шахові задачі та вивчала спеціалізовану літературу. А ось в шахи онлайн Надя практично не грала, на відміну від майже всіх своїх конкуренток. До суто бліц-змагань взагалі спеціалізовану підготовку не проводила.

-Мої суперниці із чемпіонату України грають в шахи в Інтернеті практично щодня. Але вони посіли місця в турнірній таблиці місця, нижче за мене. Тож, думаю, гра онлайн не дуже сильно впливає на покращення майстерності, – продовжує Надія Шпанко.

На чемпіонаті Надюша програла дві виграшні позиції, тож могла виступити й краще. Внічию зіграла лише із чемпіонкою України Інною Гапоненко. Була серед лідерів постійно, навіть певний час очолювала турнірну таблицю.

-Мені здалося, що всі мої суперниці нервували і сильно переживали, бо відчайдушно боролися за призи. В той ж час у мене був хороший настрій. Я прагнула лише отримувати задоволення від гри і боротьби. Напевно, це далося взнаки, – сказала призерка України.

Торік Надія Шпанко здобула золото бліц-чемпіонату України серед дівчат до 18 років, тож певний переможний досвід у блискавичній грі має.

-Минулого року, згідно із рейтингом, я мала б грати на чемпіонаті України із бліцу серед жінок. Але через «підкилимні ігри» мене тоді чомусь замінили нижчою за рейтингом суперницю, – ділиться вона.

Як призерка чемпіонату України серед жінок, Надія Шпанко отримала грошовий приз. До того ж, всі витрати на відрядження їй компенсували.

–Першій десятці гравців за рейтингом Федерація шахів України сплатила за проживання, харчування і проїзд, – пояснила Надія Шпанко, яка також входить до ТОП-100 кращих за рейтингом шахісток-юніорок світу.

Останнім часом через пандемію Надія Шпанко в турнірах грає рідко. Востаннє влітку вона змагалася в складі жіночої збірної України в онлайн-матчі проти збірної Азербайджану; тоді наші землячки перемогли. Надія збирається грати і у вінницьких змішаних турнірах, де не бракує сильних суперників-чоловіків. Але вони через пандемію зараз відбуваються нечасто.

Надія мріє стати професіональною шахісткою, міжнародним гросмейстером. В шахах дівчина має кумира – знаменитого американського чемпіона світу Роберта Фішера. До речі, саме він був основним прототипом головної героїні серіалу «Хід королеви».

Але стиль гри у Наді не такий гострий, як у Роберта Фішера, а більш універсальний. Їй подобаються позиції різного роду, а не лише атакувальні.

Фелікс ЖАНІН