Рада правосуддя відмовилась внести Президенту рекомендацію на призначення судді Апеляційного суду Вінницької області у відставці Віри Ващук на посаду судді Вінницького апеляційного суду. Як йдеться у матеріалах, 26 березня 2019 року колегія визнала нашу землячку невідповідною займаної посади за підсумками співбесіди в рамках кваліфікаційного оцінювання суддів. Вона отримала 618,6 балів при мінімально допустимих 670 балах.

Претензії до судді, зокрема, виникли в зв’язку з некоректним заповненням електронної декларації та скаргою сусіда судді, з яким у неї виник побутовий конфлікт. Суддя передбачала, що конфлікт був створений сусідом штучно, оскільки раніше він був визнаний винним в скоєнні корупційного правопорушення та звільнений з посади в обласній раді. Вища рада правосуддя тоді вирішила внести подання з рекомендацією про звільнення нашої землячки з посади судді Апеляційного суду Вінницької області.Але 23 квітня 2019 року Віра Ващук сама звільнилася у відставку. Але 23 грудня 2019 року Касаційний адміністративний суд в складі Верховного Суду визнав рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів щодо В. Ващук протиправним і скасував його. Таким чином, фактично, кваліфікаційне оцінювання судді завершено не було.

У підсумку Рада правосуддя прийшла до висновку, що оскільки служителька Феміди не пройшла кваліфікаційне оцінювання, отже, відсутні і підстави для внесення Президенту подання на її призначення на посаду судді Вінницького апеляційного суду.

Нагадаємо, що можливість повернутися на колишні посади у суддів у відставці з’явилася після того, як вступив в силу закон № 679-IX від 4 червня 2020 року. Одне з положень цього закону передбачає, що суддя у відставці, який раніше успішно пройшов кваліфікаційне оцінювання, може звернутися із заявою про призначення його в суд того ж самого рівня і спеціалізації, що і на момент відставки.

Додамо, що у березні 1993 року Віра Ващук була обрана суддею Староміського районного суду міста Вінниці, Постановою Верховної Ради України від 7 лютого 2002 року – безстроково на посаду судді апеляційного суду Вінницької області…

Віталіна Володимирова