Свята наближаються, про що красномовно нагадують виставки «Новорічна композиція» та «Український сувенір». Вони розпочалися на Вінницькій станції юннатів. Обласний етап Всеукраїнського конкурсу «Новорічна композиція» відбувається в семи номінаціях: стилізована ялинка, новорічний подарунок, новорічний вінок, новорічний букет тощо. По традиції багато конкурсантів презентують штучні ялинки. Використовують для них не лише традиційні шишки, гілки і мішуру, але й оригінальні матеріали – будяки і кавові зерна. У новорічних сюжетних композиціях також використовуються каштани, жолуді, лимонна цедра, сушені яблука, горіхи, палички ванілі тощо.  Про це розповіли у прес-центрі Вінницької обласної станції юннатів.

Одночасно проходить конкурс «Український сувенір», де кращих визначають у трьох вікових категоріях, починаючи від шести до 21 років. Ці роботи мають декоративно-ужиткове значення, тобто раніше вони використовувалися в побуті в різних напрямках: писанкарство, робота із деревом, народна вишивка тощо.

– В конкурсах беруть участь представники всіх районів, а також новостворених сільських і міських ОТГ. Під час підбиття підсумків особливу увагу звертатимемо на традиційні українські техніки. Обов’язково має бути присутня новорічно-різдвяна флористика. Переважно при цьому використовуються природні матеріали, адже конкурси проводимо із метою збереження зелених насаджень, – розповіла координатор новорічних конкурсів Ірина Чупринко.

Триватимуть святкові виставки до Нового року. По 10 кращих робіт із кожної відберуть на фінальний, Всеукраїнський етап. Він пройде в столичному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді.

Валентина Лісова