Судмедекспертам доводиться бачити не дуже приємні речі. Але найбільше здивували їх легені та інші органи людини, вражені коронавірусною інфекцією. Це  ні з чим не переплутаєш. Чи можна заразитись Ковідом від померлого і скільки медиків вже перехворіли – ми запитали у виконувача обов’язків начальника Вінницького обласного бюро судово-медичної експертизи В’ячеслава Жука.

– Зазвичай до нас направляються тіла померлих, стосовно яких у правоохоронних органів є підозри щодо насильницького характеру їх смерті. Це усі випадки самогубств, вбивств та нещасних випадків. Однак “левову” частку складають особи, що померли при нез’ясованих обставинах. Якщо це стається за місцем реєстрації особи і ця особа мала за життя підписану декларацію з сімейним лікарем, то він може встановити причини смерті такої особи по даних медичної документації та виписати лікарське свідоцтво про смерть, тоді не потрібно направляти тіло на судово-медичну експертизу.

Однак часто обставини унеможливлюють видачу лікарських свідоцтв про смерть сімейними лікарями. Тому в таких випадках тіло померлої особи направляється правоохоронними органами на судово-медичну експертизу. Зазвичай маємо справу з необстеженими за життя особами, тому в ситуації, що склалася на сьогодні з коронавірусною інфекцією, розглядаємо їх як потенційно інфекційних. І недаремно, адже трапляються випадки, коли ковідна пневмонія виявляється “неприємною знахідкою” навіть при розтині тіл, що померли від насильницької смерті. Загалом ми проводили розтин близько двадцяти осіб, у яких підтвердився після розтину коронавірус.

– Отже, Ви бачили легені, уражені Ковідом. Які вони, що найбільше вражає?

– Вірусна (ковідна) пневмонія суттєво відрізняється від бактеріальної, вона більше схожа до грипозної. Легені збільшені в об’ємі та масі за рахунок вираженого набряку, причому в частини осіб вражені переважно задньо-базальні відділи, а на розтині в їх передніх відділах спостерігається роздуття. Це більше схоже на застійні явища в легенях. Тканина легень в місцях, вражених Ковідом, ущільнена і практично безповітряна. Зовні набуває “лакового” вигляду, на розрізі темно-вишневого або червоно-бурого кольору, часто з крововиливами. Характерні множинні тромби в судинах.

При розтині патологічні зміни маємо не лише в тканині легень, а й спостерігаємо різноманітні враження тканини головного мозку, серця, печінки, нирок, селезінки, шлунково-кишкового тракту та в інших системах й органах. Але для того, щоб підтвердити цей діагноз, макроскопічних даних мало. Потрібно провести лабораторні дослідження, в тому числі взяти зразки біологічного матеріалу (шматочки легень, трахеї, бронхи) на вірусологічне обстеження. Це дуже підступна та небезпечна хвороба.

– Чи були випадки захворювань Ковідом у Вашому колективі?

– Я сам переніс важку форму цієї інфекції, із пневмонією у лікарні провів три тижні. Говорити не міг взагалі, писав повідомлення, температура скакала від 35 до 40 градусів, постійно був сильний кашель. Не думаю, що інфікувався на роботі, бо заходів захисту дотримувався, всі були у захисних костюмах. Можливо, десь у транспорті чи магазині. Хвороба, в якій ти на межі життя та смерті, сильно змінила мене. Став більш розсудливим, дивлюсь на життя іншими очима. Декілька співробітників перехворіли в легшій формі, знаходились вдома під спостереженням лікарів, контактні особи були відправлені на самоізоляцію. Добре, що обійшлось без втрат серед працівників бюро, адже декого з моїх колег з інших медичних закладів коронавірусна інфекція забрала назавжди. Але від цього ніхто не застрахований.

– А як щодо матеріального забезпечення у бюро?

– На щастя, захисних костюмів у нас вистачає, двічі на день обробляються приміщення, одним словом – бережемось. Ковідні виплати отримуємо, заробітну плату – практично без затримок.

– Досі точаться суперечки, чи можливо інфікуватись коронавірусом від покійного?

– Розтини тіл померлих з підозрою на Ковід проводяться з дотриманням усіх заходів безпеки, в тому числі з використанням засобів індивідуального захисту. Кількість осіб в секційній залі обмежуємо персоналом, що безпосередньо задіяний у розтині. При проведенні розтину та діях чи процедурах, що супроводжуються утворенням так званих “аерозолів” з біологічних середовищ трупа, людина, яка працює в такій зоні, теоретично може заразитися при вдиханні від трупного матеріалу коронавірусною інфекцією, однак у нашому закладі, на щастя, таких випадків зафіксовано не було. По закінченні розтину та вивезенні тіл із секційної зали медичним персоналом здійснюється заключна дезінфекція та опромінення відкритими ультрафіолетовими бактерицидними лампами.

Незважаючи на усі заходи, що проводяться, на даний момент достеменно не відомо, скільки часу і за яких умов може зберігати свою патогенність вірус Ковіду в трупному матеріалі. Тому у випадку посмертного встановлення діагнозу Сovid-19 ми родичам померлого рекомендуємо здійснювати панахиду у закритій домовині з обмеженим числом присутніх на похованні особи.

Спілкувалась
Вікторія Снігур