2 грудня у місті Озімек Опольського воєводства загинув будівельник з Вінниччини. На чоловіка впав бетонний елемент сходів, який піднімали мостовим краном. Його вага — 5 тонн. Попри оперативність лікарів та пожежників, врятувати життя громадянину України не вдалося. Прокуратура та Державна інспекція праці Польщі розслідують обставини та причини трагедії.

– Інспекція праці веде таке провадження часто місяцями. Кожен випадок повинен оцінюватися індивідуально, але в більшості випадків, що стосується їхніх причин, існує людський фактор. Але людина, яка постраждала, не обов’язково винна, — заявив поль­ським ЗМІ Томаш Кшеменовський з Національної інспекції праці в Ополе. — І хоча в результаті епідемії кількість нещасних випадків на виробництві значно зменшилась, будівельна галузь все ще є найбільш вразливою. У 2020 році під час роботи в Опольському воєводстві вже загинуло 8 людей.

Як з’ясував наш кореспондент, загинув на чужині Олександр Вецало з села Ілляшівка Тростянецького району. У Польщі він працював легально.

– Олександр у червні лиш відсвяткував свій 31-й день народження. У батьків він був єдиним сином. Порядні, добрі та прості люди. Мама Сашка працює на м’ясокомбінаті, батько тимчасово безробітний, тож опі­кується домашнім господарством. Молодий чоловік закінчив Тульчинський ветеринарний технікум, працював. Одружився, але сімейне життя не склалось, та Олександр дбав про колишню родину. Навіть донечку забрав із собою у Польщу на заробітки, там вона пішла до школи. А в Ободівці на нього чекала нова дружина, яка ось-ось має народити, — розповіли нам односельчани. — Про трагедію ми дізнались від місцевих жителів, які теж там на заробітках, у Польщі. Вони розповіли, що Сашко загинув миттєво. У Польщу представники сільради передали спеціальну довідку, яка потрібна для доставки домовини. У тій країні чоловік був зареєстрований, тож ритуальні послуги має оплатити роботодавець. Батьки Олександра важко переживають втрату. Всім селом будемо проводжати в останню путь земляка, як можемо, підтримаємо сім’ю у цей складний час…

Віталіна Володимирова