23-річний Дмитро Чернега — це справжній прорив у світі вінницької моди. Його називають майстром чоловічого костюма, а сам він встиг успішно презентувати вже три колекції.

– Я — випускник школи №25. Після дев’ятого класу поїхав на навчання у технікум у Польщу. Спеціальність — ланд­­шафтний дизайн. Паралельно під­робляв у магазинах «Zara» та «H&M». Коли у технікумі був випускний, вирішив пошити собі костюм сам. Мама у мене швачка з багаторічним досвідом, працювала за кордоном. Їй довірив пошиття. Усі однокурсники були вражені, запитували, що за бренд. І я зрозумів, що хочу створити свою колекцію. Розповів про свої плани бути дизайнером мамі, стали готуватись до першого показу. Тканини замовляли з Німеччини. Далі подав свою кандидатуру на конкурс молодого дизайнера і виграв його. Завдяки Наталії Фурмановій представив свою колекцію «Empire of Gentleman» у рамках Vinnitsa Fashion Days. Це було близько 30 образів — костюми та літні луки.

На показі колекції

У Польщі Дмитро має багато друзів, вони завжди підтримували. Допомогли влаштувати показ у Варшаві. Робили замовлення. Але дизайнерська команда знаходиться у Вінниці. Треба було повертатись і серйозно й профе­сійно займатись своєю справою. Майстер каже, що йому приємно напряму працювати з клієнтом, коли є індивідуальне замовлення. Зараз вінницького дизайнера вже називають «королем» чоловічого костюма — атрибуту справжнього джентльмена. З представницями прекрасної статі команда Дмитра теж працює. Рік тому презентували капсульну колекцію жіночого одягу в стилі 50-х років 20 століття, де переважно були пальта і костюми.

Нещодавно дизайнер презентував колекцію базових речей для чоловічого гардероба. Бо костюми — це класно, але хо­тілось створити гольфи, светри, футболки — одним словом, звичайні речі, які нашим чоловікам буває складно знайти у Вінниці, бо ніби всього цього багато, але сама модель, ціна та якість бажають кращого. Тому працюють виключно із висококласними італійськими тканинами, які приємні на дотик та чудово носяться не один сезон. Ціни доступні.

– Ти шив маски для «Танців із зірками». Як склалась співпраця?

– За порадою Наталі Фурманової до мене зателефонували з телеканалу та попросили пошити маски на танцювальне шоу. Обрали червоні з емблемою бренду. Вислав, і через два тижні головний режисер цього шоу, вінничанин Володимир Завадюк, запропонував співпрацю і запросив до Києва. Звісно, я погодився. Якщо буде можливість подальшої співпраці, охоче за це візьмусь.

Але, знаєте, в зв’язку з карантином змінились тенденції і в моді. Зараз з’явився новий напрямок, суть якого — одяг для дому. І в цьому одязі можна ходити на вулицю чи йти в магазин за покупками. Крім того, багато країн відійшли від хутра, Європа виступає за «еко». Замість пакетів там носять сумки з тканини, навіть зі шкірочок фруктів виготовляють одяг. Мені це імпонує, і мрію, що так буде і в нас.

Вікторія Снігур