Днями в Києві відбувся чемпіонат Європи з художньої гімнастики. Через пандемію COVID-19 турнір пройшов на пів року пізніше і без глядачів. Загалом у ньому взяли участь 115 гімнасток з 23 країн світу.

Однією з наймолодших в нашій збірній стала 16-річна Діана Баєва, яка свого часу тренувалась і у Вінниці. Дівчина, яка нині займається в школі Дерю­гіних, стала чемпіонкою Європи у групових вправах. Всього наша збірна взяла три «золота», два «срібла» та «бронзу».

Діана родом з Макіївки. Коли почалася війна, її тато разом з Донецьким національним університетом, де працює, переїхав до Вінниці і забрав одного брата. А в 2015 році вся родина опинилася на Поділлі. І тут дівчина стала займатись спортом.

Зірка гімнастики разом із мамою

– Діана — вихованка Він­ницької ДЮСШ №1, СК «Прем’єра». Її тренери — Юлія Заплішна та Анна Миргородська, — каже віцепрезидентка Він­ницької обласної федерації з художньої гімнастики Наталія Токар. — Два роки тому завдяки своїм успіхам дівчина потрапила у збірну України з художньої гімнастики. Він­ницькій школі гімнастики є ким пишатися, і, сподіваюсь, цю гарну традицію буде кому продовжити. Це складний олім­пійський вид спорту, в якому до вищих п’єдесталів доходять одиниці. Тренування дуже тривалі, виснажливі, вимагають багато часу та зусиль, але результат на виході того вартий. І Діана це довела.

Після того як Діану забрали у школу Дерюгіних, їй довелось переїхати до столиці. Там жила у спортивному інтернаті. Гімнастка продовжує спілкуватись з вінницькими подружками, а ті вболівали за неї на чемпіонаті.

– Для мене чемпіонат Європи — перші змагання серед дорослих такого масштабу. Ми не зациклювались на медалях. Найголовніше було — добре виступити й отримати від цього насолоду, — зізналась Діана Баєва. — Свій успіх вирішила присвятити дідусеві з бабусею, які живуть у Макіївці. Дуже давно з ними не бачилися, сумую за ними…

Віталіна Володимирова