А тепер історія повторюється, через прихильників МП наша церква занепадає.

Майже два роки, як Україна має свою ПЦУ. І ми, православні с.Бахтин, молимося рідною, ближчою до серця мовою, даною нам з народження. 10 лютого 2019 року відбулися збори вірян. Документи щодо рішення про перехід до ПЦУ та реєстрацію релігійної громади на основі Закону України «Про вільний вибір віросповідання» були подані на реєстрацію у відділ у справах релігій ОДА пану Салецькому.

Але з березня 2019 року церква опечатана. УПЦ МП судиться з вірянами ПЦУ. В позовній заяві, яку подала Тамара Кліпка, вказується, що храм має історичну цінність. Із старого приміщення, в якому раніше були клуб, бібліотека, сільська рада, швейна майстерня (у різні роки), ми перебудували церкву. Хочеться зазначити, що всі, хто брав участь у перебудові церкви – віряни ПЦУ!

Це наші односельчани Панчук Антоніна і Володимир займалися документами, їздили за благословенням, Фадійчук Галина, Удот Алла, Панчук Антоніна займалися збором коштів для перебудови храму. Сваричевський Борис, Рига Степан, Бабійчук Руслан викорчовували дерева, допомагали в будівництві. Парчевський Микола, Притуляк Петро, Притуляк Володимир виконали всі роботи по дереву: іконостас, вівтар, аналой, столи, лавки. Фалалєєв Володимир, Марчевський Анатолій – всі роботи з електрики. Трачук Володимир порізав весь матеріал для церкви, склив вікна. Скло для вікон надав Павлюк Юрій. Подружжя Трачуків і до сьогодніш­нього дня обкошують територію біля церкви, доглядають квітники. Також в перебудові храму були задіяні Штогрин Євген, Цвига Олександр, Іванцов Анатолій, Марчевський Олександр, Нагорняк Олександр, Нагорняк Анатолій, Боднарчук Борис та багато інших. Хочеться відзначити Семенюка Володимира, який надзвичайно багато зробив для відновлення храму. Білецька Марія за свої кошти придбала ризи, розп’яття, Гробницю, Плащеницю, хоругви, панікадило. Бражен Ніна, Недосейкіна Євгенія, Семенюк Марія – все в церкві пошито їхніми золотими руками. Кузик Марія, Цвига Ніна, Баланюк Антоніна, Бялобжецька Галина щодня варили для будівельників смачні обіди. Нагірняк Василь виконав художнє оформлення церкви. Костюк Микола закупив покрівельний мате­ріал та за власні кошти доставив до церкви з м. Вінниці. Притуляк Парасковія придбала Євангеліє для церкви. Бабійчук Галина, Трачук Галина і сьогодні доглядають територію церкви, висаджують квіти. Білик Галина пекла просфори, прибирала в церкві та опалювала її. Всім велика подяка і Божого благословення!!!

Потрібно надрукувати книгу, щоб описати роботу всіх, хто допомагав у перебудові храму. А що ж зробили для храму прихильники МП?

Віряни ПЦУ сіл Вербовець, Жван, не занепадайте духом! Бог з нами, і Він нас не залишить, бо де правда – там Бог.

Від імені парафіян ПЦУ с. Бахтин
Світлана Маркітан