З 1 грудня жителям Ямполя підняли тариф на воду. Відтепер за водопостачання люди платитимуть 18 грн. 32 коп. з ПДВ, водовідведення – 36 грн. 98 коп. з ПДВ. Це майже наполовину! Чергове подорожчання не пояснили. Але тепер – ні напитися, ні помитися, бо пенсію та заробітну плату переважна більшість споживачів отримує мінімальну. Ще й пандемія багатьох залишила без роботи.

Нові тарифи, затверджені 3 листопада депутатами минулого скликання, нічим не обґрунтовані, бо вартість електроенергії для водоканалу залишилася старою, ніякої реконструкції не проводилось. Більш того, ремонт водомережі виконувався силами жителів міста або за їх рахунок, – скаржаться мешканці Ямполя. – Можливо, влада у нових тарифах має свій інтерес? Де та держава, яка має захищати нас?! Коли ми обирали нашого Президента, він сказав: «Я хочу, щоб українці сміялися». То чому нам не смішно?

У КП «Ямпільводоканал» пояснюють – підвищення тарифів пов’язано з багатьма факторами.

– Зросла мінімальна заробітна плата, зросла вартість електроенергії, пального, матеріалів, запчастин та ін. 11 березня нами було подано заяву та розрахунки вартості води до Ямпільської міської ради. Інформація щодо проведення відкритого обговорення була розміщена у ЗМІ та на офіційному вебсайті міськради. Несвоєчасне прийняття рішення про збільшення тарифів призвело до накопичення підприємством боргів. На сьогодні міськрадою 7 скликання не проведено компенсацію витрат за 10-й місяць – 71 тис. грн. та різницю втрат – у межах 500 тис. грн. Рішенням Ямпільської міськ­ради попереднього скликання від 3 листопада 2020 року встановлено тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення для споживачів КП «Ямпільводоканал»: водопостачання – 18 грн. 32 коп. з ПДВ, водовідведення – 36 грн. 98 коп. з ПДВ. Порівняно з нині діючим тарифом ціни зросли в середньому на 45,6%.

Втім, мешканці Ямполя не погоджуються із поясненнями компанії і вже зібрали сотні підписів до голови ОТГ Сергія Гаджука. Вони вимагають зменшити тарифи. Організував людей депутат міськради Анатолій Качур, який закликав їх не мовчати. Отож чи приймуть посадовці до уваги заяву ямпільчан, чи дійде до нового Майдану під стінами мерії – будемо слідкувати разом.

Марія СНІЖНА