У Вінницькому міському суді слухають справу щодо продажу ліків сумнівної якості онкохворим у Києві, Дніпрі, Харкові, Хмельницькому та Вінниці. Постачання контрабандних лікарських засобів відбувалося з Туреччини, Індії, інших країн Азії та Російської Федерації. Зловмисники постачали їх у значних обсягах до різних медичних закладів, у тому числі й у По­діль­ський регіональний центр онкології.

За висновком профільних експертів, ввезення та збут в Україні цих лікарських засобів сумнівної якості становив загрозу життю та здоров’ю громадян… Що і сталось…

Контрабандні ліки

– Встановлено, що суб’єкт злочину, діючи умисно, з корисливих мотивів, систематично упродовж 2018 року купувала через оператора поштового зв’язку «Нова пошта» у сторонніх осіб завідомо фальсифікований лікарський засіб під виглядом препарату «Реддитукс» виробника «Dr. Reddy’s», – розповіли нам подробиці у пресслужбі прокуратури Вінницької області. – Його ця особа перевозила, зберігала з метою збуту із порушенням температурних вимог до зберігання щодо зазначеного холодогенного препарату. Крім того, систематично збувала особам для лікування пацієнтів Подільського регіонального центру онкології у Вінниці без наявності документів про походження лікарського засобу, сертифікатів якості, будь-якого документального підтвердження його походження.

У ході проведення обшуку за місцем проживання особи вилучено фальсифікований лікарський засіб «Реддитукс». Згідно з інформацією ТОВ «ДР. РЕДДІ’С ЛАБОРАТОРІЗ», компанія Dr.Reddy’s Labo­ratories Ltd. не виробляла лікарський засіб «Реддитукс» з номерами партій, зазначених на вилучених лікарських засобах, для будь-якої з країн світу на будь-якій із своїх виробничих ділянок. Окрім того, відділом державного контролю у сфері обліку лікарських засобів, медичної продукції та обліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Вінницькій області зазначено, що вилучений у ході проведення обшуку лікарський засіб «Реддитукс» є фальсифікованим лікарським засобом.

Як з’ясував наш журналіст, у вінницькій справі лише одна обвинувачена – це Алла Олійниченко, якій інкримінують причетність до описаних схем збуту підробних ліків. За це їй передбачено від восьми до десяти років за гратами з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна. Сама ж жінка божиться, що препарати, якими торгувала, є оригінальним лікарським засобом, тобто свою вину вона не визнає.

До цього в справі заслухали 15 свідків. За їхніми показами, вони купували в обвинуваченої різні ліки, в тому числі такі, які не можна було дістати в аптеках. Один курс коштував 15 тисяч гривень. Продаж здійснювався без чеків, а обвинувачена сама приносила ліки до палати у звичайній сумці. Також у справі є троє потерпілих (В’ячеслав Місяць, Володимир Петришен та Володимир Бабич), один з чоловіків уже помер від онко, так і не дочекавшись рішення суду…

– У закладі лікувався мій чоловік Володимир Петришен. Краще від ліків, придбаних у підозрюваної, хворому не стало, а спе­ціалісти у Києві сказали, що йому призначили неправильне лікування. Зрештою, мій чоловік помер, – заявила на засіданні суду Валентина Петришена. – Це може здатись дивним, але два свідки з різних міст України, які бачили, як Алла Олійниченко приносила ліки, вже померли.

Наразі судовий розгляд триває, прокурорами у провадженні вживаються передбачені законодавством заходи до встановлення істини, надання належної правової оцінки доказам та забезпечення прийняття законного судового рішення. Однак людські життя, втрачені через фальсифіковані ліки, вже не повернеш…

Віктор Снігур