Зібрали цю найкоротшу в 20-му році сесію, бо до Вінницької міської об’єднаної територіальної громади приєднуються Вінниць­кі Хутори, Гавришівка, Стадниця, Великі та Ма­лі Крушлин­ці, Пи­­сарівка та Щіт­ки. На першій установчій сесії міської ради депутати ухвалили рі­шення про створення трьох старостинських округів на приєднаних територіях, про призначення старост та про початок процедури реорганізації сіль­ських рад…

– Після підписання відповідного закону президентом Зеленським міська рада Вінниці мала юридично правильно ліквідувати сільські ради в 7 приєднаних селах, до кінця виконати бюджети цих громад і не залишити без роботи працівників усіх шкіл, садочків та ФАПів у цих населених пунктах тепер вже Великої Вінниці, — пояснив депутатам перед голосуванням мер міста Сергій Моргунов.

Але із 46 депутатів під час цих голосувань ста­більно утримався лише один депутат — це голова фракції ЄС Порошенка у міській раді Валерій Камінський. Свою дивну позицію він прокоментував тим, що «не до кінця впевнений у правильності цих рішень і не повністю обізнаний зі всіма деталями в цих рішеннях…»

Варто зазначити, що решта фракції ЄС сьогодні голосувала «за»!

«Ви знаєте, що в рамках процесу децентралізації до Вінниці приєдналося сім населених пунк­тів. На першій установчій сесії ми ухвалювали від­повідні рішення про старостинські округи і затвердили кандидатури старостів.

Ми ще також ухвалили рішення, які дозволять завершити бюджетний рік для цих територіальних громад, почати процедуру реорганізації сільських рад та інтеграції соціальної інфраструктури. Нещодавно набрав чинності Закон України щодо врегулювання діяльності органів місцевого самоврядування, а саме «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій». Тому нам необхідно привести рішення у відповідність, аби завершити ці процедури, і з наступного бюджетного року приєднані території нормально функціонували в нашій загальній системі бюджетування. У тому числі інтеграції усіх об’єктів со­ціальної інфраструктури до нашої об’єд­наної територіальної громади», — зазначив під час засідання сесії міський голова Сергій Моргунов.

Також очільник міста наголосив, що виконавчий комітет та усі департаменти міськради мають максимально швидко й ефективно завершити усі інтеграційні процеси щодо приєднаних територій.

«Ще раз наголошую на тому, що колективи мають бути збережені, ніхто не повинен залишитися без роботи з тих людей, які працювали в тих чи інших сільських радах, ФАПі, дитячому садочку, клубі чи в школі. Просив би контролювати усі ці процеси, і основна роль у цьому — старост», — додав Сергій Моргунов.

А 11 грудня відбулась Вінницька обласна сесія, яка проголосувала за складення повноважень депутата ексголовою ВінОДА Валерієм Коровієм, обрала Галину Якубович головою бюджетної комісії на громадських засадах, таки затвердила зарплати голови і заступників обласної ради та не погодилась розглядати призначення керівників комунальних закладів на пленарних засіданнях. Було гостро, гаряче і досить дискусійно…

Сергій Годун
Фото Сергія Хіміча