У Вінниці під спів єврейської спільноти ханукія запалала на Європейській площі, зібравши цілий натовп вінничан.

Як розповів головний рабин Він­ниці Шауль Горовіц, Ханука — це свято запалених свічок. Їх запалюють на честь ди­ва, яке сталося в 164 році до нашої ери. Тоді юдеї прогнали з Ізраїлю си­рійських загарбників на чолі з царем Антіохом IV. Найперше, що зробили євреї — вирішили освятити частково дозволений храм у Єрусалимі та запалити менору, головний храмовий сві­тильник. Але у них було занадто мало святого масла, а для того, щоб його виготовити, потрібно було декілька днів. Однак сталося диво — масло, якого повинно було вистачити лише на одну ніч, го­ріло всі 8 днів, до тих пір, поки не виготовили свіже. Починається єврейське свято 25 числа місяця кіслева, який відпо­відає листопаду-грудню. У 2020 році Хануку святкують 10-18 грудня.

Шауль Горовіц вітає вінничан зі святом

З року в рік вінницькі євреї святкують Хануку, запрошуючи усіх вінничан, пригощаючи їх зимовим чаєм та традиційною єврейською стравою, яку готують на Хануку — суфга­нійотом (пончиками з повидлом).

Ханука — свято із дитячими традиціями і дорослими роздумами. 8 днів, у які святкують перемогу світла над темрявою, слабких над сильними, сильних духом і вірою над ворогами і гнобителями. Як каже єв­рейсь­ка мудрість — небагато світла достатньо, аби розсіяти велику пітьму.

Свічки запалювали під пісні

Свічки завжди ставлять зліва направо і запалюють від спе­ціальної свічки — шамаша, котра горить у всі дні свята. Світло ханукальних свічок не можна використовувати у побуті, наприклад, для читання.

Євреї влаштовують пишні застілля. На столі обов’язково має бути латкес — картопляні оладки, українські деруни, суфга­нійот — пончики з повидлом, бурміелос — щось середнє між пончиками і пиріжками. А ще — печінковий паштет.