Редакція «33-го» розпочинає акцію разом із вами, шановні читачі. Ми і далі продовжуватимемо досліджувати сімейні клани в судах області, рішення суддів та їхнє життя і роботу. Бо, схоже, Вінниччина має гар­ні «засіви» їхніх ка­бінетів, коли серед найдорожчих маєтків, які виросли тут, саме суддівські, прокурорські чи «міліцейські».

І те, що робиться у наших судах, вимагає рішучих дій. Великі зарплати служителів Феміди, схоже, не зупинили там корупцію, а лише підняли її на новий щабель «вартості рішень», а не їх справедливості.

І це «дістало» не лише президента України, але й нас усіх і кожного. «Чесно. Фільтруй суд!» презентувала аналіз доброчесності суддів Вінницької області.

Внаслідок аналізу експерти кампанії повідомили, що майже половина суддів першої інстанції у Він­ницькій області є недоброчесними (49 відсот­ків). Чи це не замало? Як думаєте? Хоча і така цифра вражає.

За даними ЧЕСНО, ці судді виносили сумнівні рішення, мають непрозорі статки, причетні до кримінальних правопорушень чи корупції, не дотрималися норм профе­сійної етики або ж порушували права людини.

Аналітики проаналізували 136 суддів першої інстанції Вінницької області, 68 з яких не відповідають критеріям доброчесності.

Тетяна КВАСЮК

Від редакції. Пишіть нам про несправедливість, із якою ви зустрілись у судах. Єднаймося в боротьбі за правду.