За 20 хвилин правильно порахував сотні прикладів і рівнянь. В результаті він набрав найбільшу кількість можливих балів ++26.33, у своїй номінації Антон показав найкращий результат і наразі це абсолютний рекорд в Україні. Мама школяра Аліна Васалатій вирішила розповісти як виховати математичного генія.

– Антон – це мій первісток, і я, як і багато мам, теж не знала чи правильно виховую його. У 5 років я повела сина на дошкільну підготовку і вирішила запитати у досвідченої вчительки, що роблю не так, як розвинути здібності дитини. Але вона відповіла чітко – не заважай, – зізнається Аліна Васалатій – Але я все ж внесла корективи і вирішила – буду підтримувати та направляти на розвиток здібностей. Знаєте, сина змалечку все цікавило, одночасно він міг рахувати, дивитися новини, коментувати щось, переключитись на щось інше, піти конспектувати. Він чітко говорив, знав чого хоче, не боявся висловлювати думку. У нього ще тоді спостерігалась феноменальна швидкість мислення. Що цікаво, з першого класу в нього схильності до всіх наук – як природничих, так і математичних. У щоденнику – всі відмінні оцінки, хоч на виставку неси. Але ми ніколи не бігали за оцінками, і не буду нікого просити поставити кращий бал. Думаю, що секрет успіху сина у його працелюбності. Вирішувати ті приклади онлайн – це дуже велика праця, мозок швидко втомлюється. Щороку на плечах сина 12 олімпіад та математичні конкурси. І мені, як матері, приємно, що нарешті на таких дітей звернули увагу і відзначали їх успіхи.

Я не вважаю сина вундеркіндом, бо такі бувають один на мільйони. Але він справді має здібності до навчання, а любов до фізики та математики передались генетично від тата, бо я сама музикантка. Але інколи мені здається, що Антон такий цілеспрямований, що може і ті ноти вивчити і за день зіграти мелодію. Що ж до похвали, то не вважаю її зайвою у вихованні. За кожну перемогу кажу Антону, що вірила в нього. Інколи чужі навіть казали, що змушую дитину сидіти над книжками, що я мама-тиран. Важко було пояснити, що це бажання сина , йому просто все легко дається. Поки я не бачу причин, аби дитину в чомусь гальмувати. Хай розвивається. Хоча інколи і чую, що занадто правильно сина виховала. Людяним, порядним, скромним. Проте я по іншому не могла, сина потрібно виховувати справжнім чоловіком. Чи буває булінг за те, що син добре вчиться? Ні, але якась дитяча заздрість відчувається. Мовляв, чому саме Антона підіймають вчителі, коли він підіймає руку, чому скрізь він. Син на це реагує – в нього така політика».

Мама школяра працює у дитячому садочку, дітей виховує сама, то ж вкладати кошти у репетиторів змоги не має.

«Цього року Антон отримав премію за призові місця у конкурсах та олімпіадах. Купив собі мишку та навушники. А ще збирає на ноутбук, аби займатись професійно програмуванням. А днями оплатив собі на рік вперед курси з англійської мови. Я сином дуже пишаюсь!»

Віталіна Володимирова