Незабаром в навчальних закладах розпочнеться проведення заходів із святкування Нового року, адже діти з нетерпінням чекають на зустріч з Дідом Морозом та сподіваються на диво. А перед організаторами постало непросте завдання – створити дітям атмосферу справжньої казки, причому не наразити їх на небезпеку, що стало особливо актуальним в умовах пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19).

Вінницьке міське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, з метою запобігання поширенню інфекційних захворювань в організованих дитячих колективах, пропонує Вам, в процесі підготовки до святкування, забезпечити дотримання наступних гігієнічних та протиепідемічних вимог, а саме:

– забезпечити дотримання належного температурного режиму в навчальних закладах;

– заборонити запрошення творчо-розважальних колективів;

– не допускати до участі у заході дітей з ознаками гострого респіраторного захворювання, підвищеною температурою тіла, а також дітей, які тимчасово не відвідували заклад в зв’язку із хворобою без наявності медичної довідки про стан здоров’я;

– не дозволяти проведення культурно-виховного заходу за одночасною участю дітей з різних груп/класів;

– обмежити конкурси та ігри, що передбачають безпосередній фізичний контакт між дітьми та персоналом;

– в приміщенні, де відбувається святковий захід, необхідно забезпечити максимально можливе дистанціювання між дітьми;

– після кожного використання приміщення слід проводити інтенсивне провітрювання та вологе прибирання із застосуванням миючих та дезінфікуючих засобів.

Враховуючи можливе забруднення новорічних костюмів виділеннями від хворої на коронавірус особи, рекомендуємо провести роз’яснювальну роботу з батьками щодо утримання від використання їх на прокат.

Крім того, керівникам та медичним працівникам навчальних закладів рекомендуємо довести до відома членів батьківських комітетів, які займаються організацією і проведенням Новорічних свят, про недопустимість вживання страв домашнього виготовлення та заборонених в дитячому харчуванні продуктів, в т. ч. кремових виробів, морозива, газованих напоїв, а також тих, що містять штучні барвники, консерванти, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку та інші синтетичні домішки, а також щодо закупівлі продуктів харчування, в т. ч. цукерок, печива, фруктів, ягід тільки у встановлених місцях та при наявності супровідних документів, які засвідчують якість, з вказаними датами виготовлення та кінцевого терміну реалізації даного продукту, а також інформацією про виробника.

Слід зазначити, що для частування дітей дозволяється використовувати приготовлені у закладі пиріг, пиріжки.

Наголошуємо, що за організацію та проведення Новорічних і Різдвяних свят персональна відповідальність покладається на керівників навчальних закладів.

Ганна Матвійчук
Фельдшер санітарний відділу
державного нагляду за дотриманням
санітарного законодавства
ВМУ ГУ ДПСС у Вінницькій області