Цей зухвалий злочин стався минулого тижня у Вінниці на проспекті Космонавтів. Близько шостої години ранку 30-річна жінка саме йшла на роботу як раптом до неї став чіплятись невідомий. Чоловік затягнув її за магазин і кілька разів вдарив, погрожував фізичною розправою, аби не пручалась. Після того зґвалтував.

– Потерпіла описала нападника, орієнтування з його прикметами надали для розшуку усім поліцейським нарядам. Правоохоронці почали перевіряти усіх осіб, які мали проблеми з законом та проживали в тому районі. Вже за кілька годин розшуковці встановили підозрювану особу, – розповів т.в.о. начальника Вишенського відділення поліції Владлен Рачкован, Ним виявився 44 – річний місцевий житель, який у вересні цього року вийшов з в’язниці, де відбував покарання за аналогічний злочин. Потерпіла опізнала в ньому свого кривдника. Той під час затримання перебував у нетверезому стані. У злочині зізнався відразу й дав всі показання.

Після того як ґвалтівника затримали, Вінницьким міським судом було розглянуто клопотання сторони обвинувачення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Відповідно до матеріалів досудового розслідування, раніше судимий чоловік напав на жінку, наніс останній удар по голові та погрожуючи фізичною розправою затягнув її за магазин, де вчинив кримінальне правопорушення проти статевої свободи та статевої недоторканості особи.Прокурор мотивував дане клопотання тим, що підозрюваний нещодавно звільнився з місць позбавлення волі, де відбував покарання за вчинення аналогічних злочинів, не має постійного місця роботи та проживання, стійких соціальних зв’язків та зазначив про схильність чоловіка до вчинення злочинів.

Захисник, в свою чергу, переконувала суд, що більш м’який запобіжний захід є достатнім. Підозрюваний підтримав її думку. При обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів слідчим суддею було враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків передбачених ст. 177 КПК України, а саме те, що підозрюваний може вчинити інше кримінальне правопорушення, може переховуватись від органів досудового розслідування, незаконно впливати на потерпілу з метою зміни її показань, щоб уникнути кримінальної відповідальності. Якщо вину чоловіка доведуть, йому загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

Сама потерпіла нині вдома, але у важкому психологічному стані. жінка вимагатиме кривднику максимального покарання. А що з такими злочинцями роблять колеги за гратами – всі ми теж знаємо…

Віталіна Володимирова