Але вінничанину Олександру Джизі таки вдалось “приручити” трюфелі, він їх не лише продає свіжими, а й сушить. І зараз саме пора потішити себе таким лакітками.

– Кращий метод збереження трюфеля — це сушка. Зневоднений гриб зберігає смакові якості і при розмочуванні стане практично «як новенький». Чорний трюфель висушується спеціальною вакуумною сушкою. Оперативно, аби не втратити аромат. Процес займає кілька годин. На один кілограм сушеного трюфеля потрібно 10-12 кілограмів свіжого! — каже Олександр. – Щодо приготування страв, то їх чимало. Наприклад, відома дизайнерка Світлана Теренчук, яка є веганом, готує суп зі шпинату та з трюфелем. Її чоловік Олександр додає їх в яєчню, дехто готує з цими грибами пасту та стейки. Купують сушений трюфель для настоянки з лікувальною метою. Бо у цих грибах багато амінокислот, і вони активують метаболічні процеси, знижують рівень глюкози і ліпідів у крові, нормалізують стан ендокринної системи, покращують діяльність кишківника.

У минулому вважали, що цей гриб — афродизіак. І до сьогоднішнього дня ця думка все ще існує в народі. Кажуть, що він діє головним чином на чоловіка, збільшуючи потенцію. Трюфелі здатні запобігти передчасному старінню.

Олександр мріє співпрацювати із супермаркетами, але поки що в нього невеличке виробництво. Тож поки що особисто продає трюфелі вінничанам. Перед новорічними святами знизив ціну. За кілограм бере 350 євро.

Вікторія Снігур