Вінничани, українці, всі в кого тече українська кров і ті хто розуміє душу цієї пісні і її творця! Я не розумію, чому ми так мало говоримо про те, що геніальний вінничанин Микола Леонтович написав ці пісноспіви і вони прозвучали на Богослужінні яке проводив Митрополит України, також родом із Вінниччини (Липовець) Василь Липківський при створенні незалежної Автокефальної Українськоі церкви у Софії Київській. А першим Президентом УНР став також уродженець Вінниччини Михайло Грушевський.

І незалежна церква, як і незалежна Україна 100 років тому була створена. А усі приходи, зокрема Вінниччини, перейшли тоді до неї. І цей твір звучав під час Різдва у всіх таких християнських храмах. І саме за цей геніальний твір і його позицію щодо незалежної України та віри, М. Леонтович піддався як і В. Липківський червоному терору. Одного закатували в Лук‘янівській тюрмі, іншого у селі на Вінниччині застрелив чекіст. Саме на Різдво. А вінничанин Грушевський вимушений був жити в еміграції.

Переповідайте це дітям і онукам. Бо цей приклад красномовно свідчить як за віру, мову і пісню вбивали.

А яких геніїв ми втратили, але їхнє безсмертя продовжилось світовим визнанням, послухайте і ще раз зрозумійте!

Гарантую, такого ви ще не чули.

А розслідування білих плям біографії композитора і саме періоду Леонтовича, як учасника створення Української незалежної церкви в незалежній Україні, читайте в наступних номерах «33-го»

З повагою,