Бо вже 2 тижні я серед тих 80 млн світу, хто захворів і вилікувався від коронавірусу.

Прийняла сотні дзвінків із запитанням «як воно?» Тому і пишу: як воно — з перших днів писати про появу Ковід-19, знати в деталях про всі смерті від нього, ускладнення і вже навіть після нього фатальні наслідки і потім самій отримати такий «подарунок»?

Мої друзі знають, що у 24 роки я пережила клінічну смерть, тому маю ще звідти інший «подарунок» — відчувати, що буде. У це важко повірити, але я знала, що захворію саме на день народження. Тому й припасла багато ліків, які радили, бо маю букет «ускладнюючих факторів»… Та і другу хвилю в час загострень передбачали всі думаючі, бо пофігізм мас і влади вів до того…

Пишу з єдиною метою — бути корисною тим, в кого це ще попереду.

Отож, коли вас несподівано «колбасить» — страшний головний біль, блювота і нудота «на весь світ» і все крутить… а потім починає спаювати груди і горло набрякає – знайте, що вже розпочалась війна і ворог проник всередину і шукає найменшу шпарку і слабинку, щоб знищити тебе. Температура під вечір вже 38,5. І це, коли і 38 до цього була «з галюнами» (такі симптоми були у мене, може, у когось інші).

Тому віднині ви — головний воїн! Решта — помічники. Перше, що хочеться в паніці — вкинути в себе всі ті антибіотики і решту закуплених ліків! (Люди, у мене вже роками хронічний бронхіт!) Та не поспішайте! Бо вони лікують не хворобу, а її ускладнення. І це вже перевірено! А краще мобілізуйте себе і подолайте страх. Найбільше прислухайтесь до найслабших позицій — бронхи і легені, серце і судини. І негайно — вітамінна бомба, щоб провести «повну мобілізацію».

Сода, хто б там що не говорив, дуже допомогла. Набирала щоденно вранці і ввечері літр води, доводила до кипіння і кидала туди дві великих столових ложки соди – і 15 хвилин дихала! Ще пила теплу воду із ложкою соди раз на день. І вітамінна бомба — чим раніше, тим краще: 30 вітамінів С одночасно в перший день, 15 — у другий і десять — у третій. Далі — по 4. Обов’язково ще вітамін Д, Цинк і Омега-В3.

На ніч антикоагулянти — в моїй ситуації кардіомагніл, бо був до того!

Коли від тебе одразу «шарахнулись» усі і навіть у день народження — подарунки чекали біля дверей… А ти замість аромату квітів і довгоочікуваних улюблених парфумів (спасибі, діти!) не чуєш ніяких запахів… Навіть «Доместоса» та «Зірочки»… Відчуття панічне — але не піддавайтесь йому, краще барбовальчику накапайте — і в сон.

Пийте калину, малину, кореню солодки побільше, чаї з імбіром, лимоном… І побільше.

Роздобудьте пульсоксиметр, це дуже пощадить ваші нерви. Бо постійне виміряння сатурації — це і ваш порятунок, і ваш спокій — якшо показники 99-98 — ви спокійно засинаєте! Не запускайте себе! Коли я ходила здавати тести і бачила, в якому стані приходили (приповзали) люди, я «передавала привіт сімейникам»… І так я дотягла 8 днів і пішла на СКТ. Подивитись на знімок, «що там робиться» — це і спокій, і перестраховка.

І ось тоді, коли «вималювалась картина» — я пропила ОДИН антибіотик Авелокс 5 днів.

А бурячок, моркву і подаровану на день народження корзину з ківі, апельсинами і лимонами ми із чоловіком успішно «прикінчили»…

Коли була висока температура — пила парацетамол… Я консультувалась із сімейним лікарем і тими, хто вже витягує таких хворих у лікарнях. Але не надокучала їм.

Прощавай, Ковід-2020. Ти подарував світу нечуване випробування, а нам усім і мені особисто – призов на війну. І на ній є лише два виходи — або ти подолаєш цю таємничу заразу, або вона тебе! Тому порада усім: воювати, це, по-перше, одразу мобілізуватись, по-друге, не боятись. Боягузи і панікери — перші жертви. Як і вальяжні «нігілісти». Довіряй собі, але перевіряй із спеціалістами. Недооцінювати цього підступного ворога не можна… Але виганяти його з себе постарайтесь з мінімальними затратами та жертвами… Стратегія така: вірте у себе, піддаючи все сум­ніву. І станете переможцем! Обов’язково провітрюйте (бажано протягом) щоденно квартиру і будинок та періть одяг і білизну, вологе прибирання. Щоб не було накопичення вірусу в приміщенні.

А яке воно, відродження? Це як внутрішня чистка душі і серця від всякого сміття. Бо ти вже точно знаєш, що будеш робити, а що просто марна трата дорогоцінного часу. Так що в ролі «прокаженої» мені, вважаю, корисно було побути. Всім, хто хворіє, бажаю пошвидше одужати. Тих, хто вже — вітаю з новим життям! А решті — краще не відчути шляху стежкою, де лише два пункти…