Міський голова Віктор Качур повернув свої повноваження, а селяни — старост.

Після місцевих виборів Немирівська ОТГ стала справжньою ареною політичних баталій — протистояння відбуваються між міським головою, яким вчетверте став Віктор Качур, та депутатами. Більшість у раді сформували три партії: «Європейська солідарність», «Українська стратегія Гройсмана» та «Батьківщина», які з першої сесії 8 скликання не приховують відвертої конфронтації з мером. Одні кажуть, що «більшовики» — так прозвали депутатську більшість немирівчани — готові зняти голову: оголосити йому недовіру чи змусити скласти повноваження. Інші — більш лояльні — не проти Качура, аби лише його функції були, як в англійської королеви. Тому уже з першого засідання проголосували за свій регламент, який практично нівелює рішення міського голови. Також «більшовицьким» регламентом передбачалося укрупнення 4-7 сіл в один старостинський округ. І те, й інше викликало шквал негативу у громади Немирівської ОТГ. Тому усе, що відбувалося 17 грудня у стінах Немирівської міської ради, місцеві назвали контрреволюцією по-немирівськи.

Цього дня до мерії з навколишніх сіл з’їхалися до пів сотні громадських активістів та просто небайдужих людей, які хочуть відстояти свої села.

На минулій сесії депутатська більшість не лише позбавила наші села будь-якого розвитку, вони вкоротили нам віку, бо як вижити звичайному селянину, якщо навіть за довідкою на субсидію доведеться подолати 15-20 кілометрів бездоріжжя до новоствореного старостинського округу? — обурювалися мешканці сіл Байраківка, Сокілець, Головеньки, Рубані та Криковців, які не стали чекати депутатів під вікнами мерії, а вирішили брати штурмом винуватців своїх бід.

Але питання старостинських округів депутати запланували розглянути аж у «Різному», тому людям довелося чекати у коридорі.

На порядку денному перше питання — подалання вето міського голови на прийнятий депутатською більшістю регламент. Як стверджують юристи міськради, у тому документі були допущені численні порушення законодавства, тому міський голова мав законне право накласти на нього вето. Але чи подолають вето депутати — залишалося інтгригою, адже для цього «більшовикам» потрібно було 18 голосів, а їхня більшість має 17. У владних коридорах шепотіли, що сесії передували торги за 18-й голос когось з депутатів команди Качура. Але, напевно, не домовилися, бо після перерви представники «Нашого краю» та Радикальної партії у сесійну залу так і не повернулися і не брали участі у голосуванні. Так, у результаті таємного голосування депутатській більшості не вдалося подолати вето міського голови.

У депутатів партій «Солідарність», «Українська стратегія» та «Батьківщина» велике бажання позбавити міського голову повноважень, якими він наділений згідно з Законом України. Для них надважливим завданням було прийняти свій регламент, де міський голова буде лише числитися на посаді, але не матиме ніяких повноважень. Але їм це не вдалося…

– Оплески! — заявив Віктор Качур, але його оплесками підтримали лише люди, присутні на сесії.

За міським головою відстоювати свої права почали мешканці сіл, які терпляче чекали, поки їм дадуть слово, і лише у перерві вступали в дискусію з депутатами. Але не усі депутати захотіли слухати біль людей. Із сесійної зали хотіла вийти депутат Лілія Літовчук, але активісти перегородили їй вихід.

– Куди?! Ви ж депутат, то вислухайте тих, хто вас обирав! — наполягали присутні в коридорі.

Тоді депутатка викликала поліцію і таки покинула сесію під вигуки «Ганьба!» Це ще більше збурило присутніх.

– Зрівняйте наші села бульдозером разом з людьми! Вам же земля лише потрібна, а проблеми людей вас не цікавлять! Зробіть тут ще один Бабин Яр! Ви цього добиваєтеся? — градус емоцій лише зростав.

– Тут, у депутатській залі, сидять ті, хто перед виборами ходив попід хати і розказував казочки про наше щасливе майбутнє. Але уже на першій сесії забули про обіцянки і готові знищити наші села, — ледь стримує сльози багатодітна мама з Сокільця. — Сокілець приєднали до Мухівців, невже ви думаєте, що муховецький староста буде відстоювати чуже село? Ми хочемо обрати свого старосту, щоб він захищав наші інтереси.

Свого старосту приїхали вимагати представники 20 сільських рад. У кожного були аргументи, чому староста у їхньому селі необхідний.

Присутні депутати апелювали економією бюджетних коштів і зпевняли, що замість старост залишать діловодів.

– У діловода навіть печатки не буде, для чого він? У Ковалівці був чудовий староста, який виконував функції й землевпорядника, і секретаря, і ще й сам цвинтар обкошував. Поверніть нам його! — вимагали мешканці Ковалівки.

– Чому ви порізали села, не порадившись з людьми? Зробили старостинські округи тільки у своїх селах. Так не буде! Або ви дослухаєтеся до думки людей, або вас винесуть звідси вперед ногами! — не вмовкали пікетувальники.

До конструктиву закликав міський голова Віктор Качур. Він запропонував створити робочу групу, куди увійдуть представники з кожної громади, і обговорити це питання.

На минулій сесії я тут з трибуни пропонував залишити старост там, де були сільські ради, тобто 20 старостинських округів Але депутатська більшість вирішила по-іншому, як результат — сьогоднішній протест громади. Тому вкотре закликаю до здорового глузду і плідної роботи. До наступної сесії робоча група має визначитися з кількістю старостинських округів та запропонувати своїх представників старост, яких, згідно із законом, має призначити міський голова.

Та уже вихідними мешканці Ковалівки, Сподахів та Головеньок повідомили: представники «більшовиків» об’їжджають села зі скриньками та бюлетенями, де лише один кандидат на старосту, і змушують людей за нього голосувати.

Газета й надалі буде слідкувати за перебігом подій у Немирівській громаді. Готові вислухати інші точки зору.

Міла ПОЛІЩУК