Крім того, з’явилася в реєстрі ухвала Господарського суду Вінницької області (від 16 листопада 2020 року) за позовом Тульчинської єпархії Московського патріархату, яка домагалася скасування реєстрації статуту громади Православної Церкви України і реєстрації юридичної особи. Ця скарга була подана наприкінці літа, і зараз суд відмовив у її задоволенні. Для місцевих жителів, які підтримують ПЦУ – це велика перемога!

– Історія Свято-Покровської громади Православної Церкви України почалася на Водохреща 2019 року, коли колишній настоятель на службі заявив, що війни в Україні немає, що триває внутрішній конфлікт і що Росія нам не агресор, — повідомили місцеві жителі. — У нашому селі багато ветеранів АТО, патріотів, тому почали проводити опитування щодо переходу в ПЦУ. Було близько 200 підписів «за», а ініціативна група попросила дозвіл у сільській раді, аби провести збори. Відбулись вони на початку березня, і тоді 122 людини проголосували «за». Натомість священник від МП влаштував зі своїми прибічниками хресний хід. Тоді вінницька поліція (ще за генерала Педоса) у конфліктах завжди вдавала «нейтральну» позицію: правоохоронці наче охороняли громадський порядок, але все ж таки не допускали вірян ПЦУ до храму, обумовлюючи це «недопущенням розпалювання міжрелігійної ворожнечі». Правоохоронні органи провели у храмі опис майна та інвентаризацію, а храм тимчасово закрили.   Від квітня, коли громада ПЦУ офіційно перереєструвалася (рішення управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА від 02.04.2019) та заявила про свої права на храм, священник від МП заявив, що не пустить вірян до церкви. Почались суди. Наша справа побувала у низці судів – Адміністративному, Господарському та Верховному, і, врешті, єпархії МП було відмовлено!

Місцеві додають – тепер мають право користуватися своїм Свято-Покровським храмом, але ще чекають рішення суду щодо усунення перешкод користування майном, тобто церквою.

– Ми як юридична особа (релігійна організація) подали на Тульчинську єпархію позов у Господарський суд. Проте нам відхилили його, бо настоятель храму та благочинний району начебто не належать до членів Тульчинської єпархії. Потім ввели карантин, ми подали апеляцію, але там теж відмовили. Тому звернулись до Верховного Суду, позов задовольнили і повернули назад до Рівненського Північно-Західного апеляційного суду! Тому чекаємо розгляду, — каже представник релігійної громади пан Василь. — А тим часом громада, яка є законним власником храму і має всі рішення судів, служить під відкритим небом біля церкви та очікує на остаточне позитивне судове рішення.  У свою чергу, священник від МП ніяк не може заспокоїтись, шкодить замки, щоби ми не могли проводити службу. Підлаштовує бабусь, щоби ті нас не пускали. Хочеться жити у незалежній державі та любити свою Україну і молитись українською!

Додамо, що раніше релігійна громада із села Велика Кісниця Ям­пільського району Вінницької області виграла апеляцію у справі проти переходів громад у ПЦУ, розпочатій за позовом з боку управління Могилів-Подільської єпархії РПЦ в Україні (УПЦ МП). Схожу справу проти МП виграла і релігійна громада в селі Гунча Гайсинського району.

Віталіна Володимирова