На тілі дідуся було близько тридцяти ножових поранень, а через численні синці його не могли впізнати най­рідніші. Пенсіонер став жертвою молодої пари, яка вирішила збагатитись за чужий рахунок.

– Зі своїм вбивцею — 28-річним Вадимом Бурлакою — батько був добре знайомий, адже це був син його похресниці. Раніше судимий, відбув 5 років через крадіжки. Коли повернувся до Жерденівки, вів аморальний спосіб життя й мав недобру славу в селі, — розповідає донька вбитого Надія Романенко. — Останній час перед трагедією злочинець мешкав із на кілька років молодшою Оксаною Вознюк, яка теж мала проблеми з законом і навіть не добула умовний термін, це обтяжуючий фактор. Коштів в них не було, й треба за щось харчуватись та випити. І ось Вадиму спало на думку пограбувати мого тата, бо він подумав: якщо зять працював у податковій в Гайсині, то мають бути великі статки. Вбивство було спланованим. Був червень 2016 року, білий день, мій тато якраз повернувся з городу. У двері постукала Оксана й, нічого не помітивши підозрілого, батько відчинив. За лічені секунди на нього з ножем напав Вадим Бурлака. Тата відразу ж почали катувати, випитувати, де сховав гроші. Старенькому ганчірками закрили рот, наносили удари й наприкінці на грудях вирізали хреста, що аж було видно внутрішні органи. Голову розбили, пальці ймо­вірно затискали, бо на одній руці вони повністю були чорні. Тато помер на місці, і його через два дні знайшли сусіди. Вбивць правоохоронці знайшли швидко. Вони винесли із будинку дві літровий банки черешень, м’ясні та рибні консерви, картоплю, два графини з вином, велосипед, дві бензопили та 98 гривень.

Вже після затримання Оксана Вознюк та Бурлака розповідали, що начебто не мали на меті вбити дідуся, а хотіли лише попросити вина. Свої свідчення вони змінювали кіль­ка разів. Під час засідання у Тульчинському районному суді донька загиблого та прокурор наполягали на до­вічному ув’язненні. Але суддя таке покарання дав лише чоловіку, його співмешканці – 15 років. Дві сторони подали на апеляцію. У березні 2018 року Апеляційний суд Вінницької області своєю ухвалою скасував вирок Тульчинського районного суду і призначив новий судовий розгляд у суді першої інстанції. Тобто у Вінниці. Засідання тривали понад два роки, і ось нарешті маємо вирок! Про це нам повідомили у пресслужбі обласної прокуратури.

– Прокурором у суді доведено, що обвинувачені наприкінці літа 2016 року у вечірній час доби увірвалися до веранди будинку 79-річного жителя Гайсинського району, який перебував вдома, — повідомили у пресслужбі. — Не відшукавши бажаних матеріальних цінностей, нападники вирішили вибити інформацію про їх місцезнаходження у господаря будинку. Застосовуючи фізичну силу, позбавивши потерпілого можливості пересуватися та чинити опір, діючи з особливою жорстокістю, вони завдали йому численні удари по тілу руками та ногами, 16 ножових поранень, одне з них и вигляді «хреста» на тулубі. Від отриманих тілесних ушкоджень потерпілий загинув. Дії засуджених кваліфіковані за п. 4, 6, 12 ч. 2 ст. 115 КК України — умисне вбивство, тобто протиправне за­подіяння смерті іншій особі, вчинене з особливою жорстокістю, з корисливих мотивів за попередньою змовою групою осіб, та за ч. 4 ст. 187 КК України — напад з метою заволодіння чужим майном (розбій), поєднаний з насильством, небезпечним для життя особи, яка зазнала нападу, вчинений за попередньою змовою групою осіб, поєднаний із проникненням у житло, із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень, вчинений особою, яка раніше вчинила розбій. Правову оцінку діям обвинувачених надано колегією суддів Вінницького міського суду, яка підтримала позицію прокурора та призначила обвинуваченим покарання у виді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна та задовільнила цивільний позов потерпілої на загальну суму 305 тис. грн.

Рідні покійного таким вироком суду задоволені.

– Не повірите, але з небес у цій непростій справі нас підтримував батько. Одного разу він приснився й сказав: «Вони своє знайдуть». Дійсно, від суду Божого та людського ще ніхто не втік.

Віталіна Трудько