Наша газета підтримує її. Тому просимо вас надсилати повідомлення, в яких школах, вузах, інших закладах вам чи вашим дітям пропонували купити чи спробувати наркотичні засоби.

– Коли вперше спробувала наркотики та як виникла залежність?

– Мене виховувала одна мама. Вона була військовою та мала ще меншу доньку. Я закінчила лише 9 класів… а потім «вищенахальний» інститут — були п’янки та друзі. Вперше амфетамін я спробувала у 16 років. Як зараз пам’ятаю, це була дискотека… Всі друзі спробували, і я… Спочатку не зрозуміла, чи мені подобається, але потім захотілося ще… Спочатку «доріжки» фена — амфетамін, потім «колеса»… і почалось. Згодом перепробувала все, та вирішила схаменутися… Справжня залежність виникла в 19 років, коли мій хлопець вийшов із «зони». Він «мотав срок» за пограбування.. Я помітила, що він був під наркотиками. Вже тоді коловся «ширкою». Я просила його залишити це, але він навіть слухати не хотів… Взяв мене з собою на вечірку наркоманів і сам мене і вколов. Це був опіум — важкі наркотики, «золота голка». Перше, що я відчула — кайф. Ейфорія здавалася вічною. Та потім відчуття закінчилися, і хотілося ще. Я вирішила «балуватися» і думала, що залежною не стану. Ще не розуміла, що в той день життя зупинилося на 11 років. Коли почало «ламати», то я свідомо «підсіла» на цю систему. Доза стала сенсом життя… Мій чоловік себе довго проклинав за це. Але змінити щось вже не було можливості.

Ксюша своїм прикладом допомагає іншим змінити спосіб свого життя

– Наркотики — «задоволення» дороге. Де брали гроші? Що ти можеш розказати про найбільший «наркоманський притон» у Вінниці?

– Чоловік таксував, тому постійно були «свіжі» гроші. Я сиділа дома, але часто займалася «тємами». В мене було навіть таке, що останній телефон здавала в ломбард, бо не було за що вколотися. Най­більший притон був у районі «Хутори». Там збиралися всі свої і варили «ширку». Всі, хто збирався, скидалися грошима на макові зернята, які використовують для випічки. І з них варили наркотики, бо на інше коштів не вистачало. У таких притонах люди пропадали тижнями. Всі кололись, пили та курили, а це — сотні вінничан. У житті — це звичайні люди, які працювали, виховували дітей. Та всі вони, і ми з чоловіком також, «мутили тєми», щоб жити далі…

– Що значить «мутили тєми»?

– «Мутили тєми» — провертали афери, щоб знайти гроші на наркотики. Так, саме знайти. Іноді ми споювали людей та забирали все, що в них було… Але було і серйозніше. Наприклад, у Києві ми наймали квартири на добу за 400 гривень, а здавали на пів року за 6 тисяч у місяць. Ці гроші щастя не приносили. Ми кололися, збільшували дозу, а «перло» все менше і менше… Ми «грузли по вуха» в боргах та проблемах.. Це було не життя — пекло. Я втрачала себе та забувала про все на світі. Коли починало щось боліти — збільшувала дози наркотиків, і біль вщухав. А зараз, коли змінила своє життя, мушу рятувати здоров’я — постійно лікуюся.

– Відомо, що ти 4 години була в комі. Як настала «клінічна смерть»?

– Разом з чоловіком та його другом ми пішли «вмазатись» — наколотися у готель «Профсоюзний», що в районі «Книжки». Пам’ятаю, як на рецепції здивувалися, коли ми — троє наркоманів — просили зняти номер на годину…Та в той день взяли занадто сильні наркотики. Як кажуть, «кінські дози». Мій чоловік Вадик та друг вкололись. Їм стало погано. А я сама не змогла попасти у вену, тому ви­рішила випити.

Чоловік поїхав додому, а я вирішила ще зустрітися з друзями. Через дві години зателефонував тато і сказав, що Вадик помер. Це була «золота смерть». Я вирішила, що на цьому моє життя зупинилось. І почала вживати все більше. Я нюхала, курила, пила і кололась одночасно. Вдень шукала, де і за що мені вколотись, а вночі йшла на цвинтар. Плакала, кричала та ночувала на могилі покійного чоловіка. На 40-й день після його смерті в мене було передозування. «Швидка» зуміла доставити мне в районну лікарню. І там життя зупинилося на 4 години. В серце зробили два уколи адреналіну, але це мене не рятувало. Лікар стояв наді мною та писав висновок про смерть. Але потім вирішив зробити останню спробу… І йому вдалося — я прокинулась. Він врятував моє життя, за що я йому безмежно вдячна. Вже потім мені казали, що його донька також померла від наркотиків… Це був 2014 рік.

Ти продовжувала колотись далі? Як та коли зуміла залишити це?

– Так, продовжувала. Щоправда, вже не такими дозами. Я завжди була в оточенні наркоманів і змінюватись не збиралася. Та потім зустріла свого чоловіка, він також коловся. Разом ми вирішили будувати нове життя. Було важко, та ми змогли. Нас підтримали рідні. І ми змогли — втекли з цього наркоманського пекла. Змінили оточення та спосіб життя. Звісно, минуле ти не сховаєш. Тому зараз не соромлюся, а навпаки — своїм прикладом допомагаю іншим. Наша «банда» колишніх наркоманів виловлює «бариг», «наркобаронів» та змушує понести відповідальність відповідно до закону. Я особисто знаю тих, хто розповсюджує наркотики в школах Вінниччини. Хто пропонує дітям спробувати, а потім змушує виносити останні речі з батьківського дому. Таких я зневажаю. Тому роблю все можливе, щоб вберегти майбутні покоління від жахливих наркоманських пут.

Софія Копач