Незважаючи на карантин і кількамісячний локдаун, вінницькі спортивні команди мають певні досягнення. Про це – у рейтингу «33 каналу». Безумовно, він суб’єктивний, але все ж подає певну картину розвитку ігрових видів спорту на Вінниччині.

1. Кубкові звитяги «Ниви» (футбол)

«Ниву» ставимо на перше місце, зважаючи на статус футболу, як спорту № 1. У 2020 році нивівці пройшли кілька раундів в Кубку України, в тому числі здолали «клуб Президента» «Кривбас». Єдині серед клубів другої ліги дійшли до 1/8 фіналу, де поступилися учаснику Єврокубків 2020 року, команді Прем’єр-ліги «Колосу» (Ковалівка).

Водночас поки що в чемпіонаті України (друга ліга) «Нива» плентається в хвості, а нещодавно пішов у відставку президент клубу Вадим Кудіяров.

2. Домінація «ОКС-ШВСМ-ЦОП» (хокей на траві)

У вищій лізі чемпіонатів України з хокею на траві та індорхокею роками не знає собі рівних команда «Олімпія-Колос-Секвоя-Школа вищої спортивної майстерності-Центр олімпійської підготовки». Реальну конкуренцію команді Павла Мазура складає лише інший вінницький колектив «ШВСМ-Олімпія».

3. «МХП-Вінниця». В Суперлізі – дві команди одного клубу

Унікальний випадок – в Суперлізі чемпіонату виступають України одразу дві команди одного клубу. Йдеться про волейбольну першість та Кубок країни. В обох цих змаганнях грають ВК «МХП-Вінниця» і ВСК «МХП-Вінниця» – фактично другий склад, який має статус молодіжної збірної Вінниччини. Вони переважно виступають у Тростянці, але інколи й в нашому обласному центрі.

4. «Вінницькі блискавки» повернулися до еліти (баскетбол)

Попередній сезон жіноча баскетбольна команда «Вінницькі блискавки» провела у вищому дивізіоні, а цього року повернулася до Суперліги. Вона наразі посідає шосте місце серед восьми команд і веде боротьбу за вихід до серії плей-офф.

5. «Вінницькі Вовки» стали віцечемпіонами із флаг-футболу (американський футбол).

Флаг-футбол – це безконтактний різновид американського футболу. Широкомасштабний турнір зібрав аж 14 клубів і став головною прикрасою футбольного міжсезоння. Тому срібний успіх «Вовків» став вагомою подією. Також вони увійшли до четвірки кращих в Україні з американського футболу.

6. «Білозгар-Медуніверситет» лідирує у вищці (волейбол)

Минулого сезону жіночий волейбольний клуб «Білозгар-Медуніверситет» опустився із Суперліги до вищого дивізіону. Але підопічні Юлії Якушевої наразі лідирують в регулярному чемпіонаті і мають чудові шанси на потрапляння до «Фіналу чотирьох». Там розігруватимуться медалі і путівки до елітної ліги.

7. «Романтик» виграв онлайн-лігу (шахи)

Коли під час карантину змагання з практично всіх видів спорту на кілька місяців були зупинені, шахісти перейшли в онлайн. Там добре себе проявила команда «Романтик» однойменного шахового клубу, який є філією МДЮСШ № 6. «Романтики» двічі стали переможцями вищої ліги (загалом їх 8!) Дитячої шахової ліги України. Тобто кращими серед 80 команд з усіх регіонів нашої країни, окрім Криму.

8. «ЕМС-Поділля» закріпилося у вищій лізі (футбол)

Жіноча команда із Вінниці «ЕМС-Поділля» другий рік грає у вищій, найсильнішій лізі чемпіонату України з футболу. Поки на медалі наші дівчата не претендують, але й виліт еліти їм не загрожує. До речі, із Нового року до американського клубу перебирається провідна футболістка Вінниці Юлія Христюк, яка два роки поспіль визнавалася найкращим молодим гравцем України.

9. Турнірні гойдалки ГК «Вінниця» (гандбол)

Нещодавно розпочав сезон наш єдиний представник в гандболі на рівні майстрів – ГК «Вінниця» (ВДПУ-МДЮСШ № 3). Поки що колектив є середняком турнірної таблиці вищої ліги, чергує перемоги із поразками. А ось попередній сезон через карантин не було дограно через пандемію.

10. Перший тріумф «Діадеми» (хокей із шайбою).

У вінницькому хокею із шайбою поки що найвищий рівень – це відкритий чемпіонат міста, де грають колективи міста над Бугом і Хмельницького. Багато сезонів його вигравав місцевий «Маяк», складений переважно із ветеранів хокею. А цього року вперше на вершину піднялася «Діадема», яка в фінальній серії (до двох перемог) переграла багаторазових чемпіонів. Раніше «Маяк» близько десятка разів грав у цій серії, але незмінно поступався.

Фелікс ЖАНІН