ІІ світова війна закінчилась 75 років тому. Але досі деякі сторінки історії залишились недослідженими а жертви забутими. Про них не говорилось у Радянському Союзі, їх вважали незручними, вони не вписувались в героїчну історію іх навіть вважали зрадниками.

Зокрема йдеться про знищених 1800 пацієнтів Вінницької психіатричної лікарні та військовополонених вінницького Шталагу 329.

Більше 3 років ми збирали архівні документи в українських, американських, німецьких та навіть російських архівах, віднаходили свідків та унікальні архівні фото у приватних колекціях, щоб розповісти про сторінку історії, яка залишалась малодослідженою навіть серед істориків.

Результатом нашого дослідження стала вулична виставка, яка складається з 16 стендів, що розповідають про забуті жертви ІІ світової війни.

Запрошуємо усіх зацікавлених представників преси 29 грудня о 12 годині в Молодіжний центр “Квадрат” на презентацію з нагоди відкриття виставки “Забуті жертви ІІ Світової війни: знищені пацієнти Вінницької психіатричної лікарні та військовополонені Шталагу 329”.

Це перша така виставка в Україні.

Виконавцями проекту є Громадська організація «Народний Майдан Вінниччини» у співпраці з ГО “Німецька молодь в Європі” землі Рейнланд-Пфальц.

Проєкт реалізовано за фінансової підтримки німецького фонду EVZ (“Пам’ять, відповідальність, майбутнє”), Німецького федерального міністерства по справах сім’ї, літніх людей, жінок та молоді та Вінницької державної обласної адміністрації в рамках підтримки проектів громадянського суспільства.

Виставка буде доступною для вільного перегляду на площі біля обласного театру з 29 грудня 2020 по 29 січня 2021.