Незважаючи на карантин і кількамісячний локдаун, вінницькі спортсмени мають непогані досягнення на всеукраїнській і міжнародній аренах. Про це – у рейтингу «33 каналу». Безумовно, він суб’єктивний, але все ж подає певну картину спортивних звитяг вінничан.

1. Олімпійська ліцензія Олега Царькова (кульова стрільба).

Олімпійські ігри, основні через пандемію перенесені із цього року на наступний. Поки що єдиний із вінничан, хто здобув олімпійську ліцензію, це стрілець Олег Царьков. Також в його активі – срібло чемпіонату Європи-2020. Тому без вагань віддаємо Олегу Царькову першу позицію в рейтингу.

2. Європейська звитяга Діани Баєвої (художня гімнастика)

Раніше ніколи вінницькі художні гімнастки не мали досягнень на континентальному рівні. Першою стала Діана Баєва, яка здобула золото в групових виступах на чемпіонаті Європи, що відбувся в Києві. Дівчина переїхала до Вінниці із Макєєвки (Донецька область).

3. Паралімпійська ліцензія Олексія Денисюка (кульова стрільба).

Стрілець Олексій Денисюк був призером попередніх Паралімпійських ігор, тож після здобуття ліцензії є головною надією Вінниччини на аналогічних змаганнях у 2021 році. Цього разу він прагне поборотися за золото!

4. Євгеній Костюк – у збірній другої ліги (футбол).

18-річний гравець «Ниви» Євгеній Костюк названий експертами першим номером серед лівих захисників другої ліги. Він увійшов до збірної півріччя. В першій половині сезону Євгеній провів всі 10 матчів чемпіонату України, де забив 2 голи і зробив 2 асисти (гольові передачі).

5. Успіх на Кубку світу Дмитро Даниленка (веслування)

Дмитро Даниленко в 2020 році здобув срібну медаль на Кубку світу із веслування. Це дає йому підстави претендувати на олімпійську ліцензію на найближчі Ігри.

6. Дебют у жіночій збірній Юлії Христюк (футбол).

Найкращі молода футболістка України попередніх двох років Юлія Христюк в 2020 році дебютувала в жіночій національній збірній. Після новорічних свят вона перебирається до американського клубу, де навчатиметься.

7. Срібна вершина Надії Шпанко (шахи).

Цього року вперше в історії вінницька шахістка стала призеркою чемпіонату України серед жінок. Це 18-річна майстер спорту України Надія Шпанко, яка здобула срібло у блискавичній грі.

8. Дострокові перемоги Сергія Богачука (бокс).

Серед багатьох сильних вінницьких боксерів цього року найбільше запам’ятався непереможний Сергій Богачук, який виступає на професіональному рівні, причому тренується у США. Він здобув 18 дострокову перемогу і наближається до титульних поєдинків.

9. Новий челендж «крижаної людини» Андрія Козака (екстремальний спорт).

Серед вінничан, які пропагують здоровий спосіб життя, виділимо «крижану людину» Андрія Козака. Минулого року він запустив свій перший «челендж» – із осені почав ходити на вулиці в одній футболці чи сорочці із короткими рукавами. Цієї зими у додаток до попереднього Андрій запустив новий «челендж». Повністю відмовився від транспорту і ходить пішки в одній футболці навіть за морозної погоди. Таким чином демонструє, що перемагає холод!

10. «Граючий тренер» Віталій Вдовкін здобув Кубок світу

На грудневому Кубку світу з пауерліфитингу чемпіонами стали одразу п’ять вінницьких ветеранів. Серед них виділимо Віталія Вдовкіна, колишнього тренера Інтерконтинентального чемпіона із боксу В’ячеслава Узєлкова. «Граючий» тренер вінницької збірної виявився найстаршим учасником на змаганнях. Віталій Вдовкін виступав у віковій категорії 70-79 років.

Фелікс ЖАНІН