У спадок від батька йому дісталося оригінальне видання 1750 року «Том Джонс» автора Генрі Філдінга. Про це повідомила вінницька журналістка Аріна Кантоністова.

-Наш Ярік сьомий рік займається волонтерською діяльністю. Починав допомагати бійцям у зоні АТО/ООС. Нині ще підтримує лікарів. Від початку карантину в Україні на домашньому 3D-принтері надрукував медикам понад три тисячі захисних щитків для екранів. От днями до нього звернулися з передової хлопці. Написали, що їм треба 500 щитків. Як для військових медиків, так і для людей, які живуть та працюють на «нулі».

– “Чому звернулися до мене? Бо з колегами-волонтерами друкуємо дуже зручні щитки. Вони можуть бути і одноразові, можуть бути і багаторазові. Їх не шкода викинути. Вони легкі і компактні. Одиниця, за всіма підрахунками, обходиться у 10-12 гривень. Можна використовувати у польових умовах. Чи то пластик став, чи то прозорий файл для паперу. Але грошей на матеріал вже немає. В умовах пандемії, в умовах стількох років війни на сході країни, грошей ні у кого немає. А якщо у мене є те, що можна продати і за це отримати кошти на виготовлення щитків, я це можу зробити. Тому і вирішив виставити на аукціон цю книжку”, – розповів Ярік.

Для того, щоб дізнатися орієнтовну вартість книги, її віддали на експертну оцінку до працівників Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва. Там є відділ рідкісних та цінних видань. Там розповіли, що вона належала родині Сабанських з Васильківки. Це були заможні польські шляхтичі, які жили на Поділлі. У бібліотеці також є частина колекції цієї родини.

Почувши про те, що книжка, яку виставляє на аукціон має історичну цінність для Вінниччини, Ярослав забарився.

«Якби була така можливість, щоб ми змогли зібрати кошти на матеріал, я б краще передав це видання до обласної бібліотеки», – зауважив він.

От і у мене є бажання зберегти і книжку у бібліотеці. І зібрати кошти на матеріал для щитків на захисні екрани. Пропозиція проста, кожен бажаючий може перерахувати на картку Ярослава Пашкевича по 12 гривень. Це не завадить жодному з сімейних бюджетів. Але допоможе зберегти життя і людям, і раритетній книзі.

Ярик Пашкевич, МоноБанк: 4441 1144 5172 0369

Віталіна Володимирова