Так вирішив нещодавно Хмільницький міськрайонний суд, до якого як до останньої інстанції звернулася 74-річна хмільничанка зі словами відчаю “Благаю, захистіть мене від нього!”. Тепер завдяки рішенню суду, вперше за довгий час, літня жінка буде почуватися в себе вдома в повній безпеці і над нею не буде вчинятись психологічне насильство її сином. Та чи так все просто? І чи надовго цей спокій?

Від свого сина ця жінка потерпала не один рік. Дорослий чоловік жив у її будинку, без реєстрації, ніде не працював. Згодом привів туди співмешканку. – розповіла прессекретар суду Наталя Міщук –  Знущання, лайка, образи вбивали літню жінку морально, терпіти ці тортури вже було не сила… Вона просила захисту, зверталася до правоохоронців. Чотири рази протягом року суд штрафував  агресивного чоловіка, котрий шість разів влаштовував скандали. Чотири рази цей чоловік  у судовому залі щиро каявся, визнавав, що винен, і що скандалив тільки тоді, коли був напідпитку. Та це аж ніяк не виправдання…  Коли минало трохи часу — зривався знову. У листопаді поліцейські вже виносили терміновий заборонний припис, бо рідний насильник влаштовував таке, що здоров’ю та життю матері несло реальну загрозу. Здавалося б, порятунку годі шукати, бо куди ж подінешся від рідного сина? Жінка звернулася до Бюро безоплатної правової допомоги, аби фахівці представляли її інтереси в суді і справу негайно прийняли до розгляду.

Цього разу терпець урвався і в суддів. Засідання вийшло емоційним, довгим і драматичним. Вислухавши усіх, суддя вирішила задовольнити заяву хмільничанки. Відтепер Її дорослий син має покинути будинок матері, не наближатись до неї ближче, ніж на 100 метрів, не шукати жодної можливості спілкуватись із матір’ю у будь-який спосіб чи впливати на неї через третіх осіб. Рішення має бути виконане негайно. Поліція та виконавчий комітет Хмільницької міської ради були одразу повідомлені про це рішення .

А що ж буде через пів року? Ніхто не береться передбачати майбутнє… Син хмільничанки після всього збирається поїхати кудись на заробітки. Можливо тоді пристрасті вгамуються.

Проблема домашнього насилля вийшла з-за зачинених наглухо дверей квартир та будинків і виявилося, що явище це значно масштабніше, ніж його уявляли раніше. Бо тих відчайдушних, хто зважується звернутися по допомогу — зовсім мало. Жертви здебільшого морально розчавлені і постійно бояться помсти від своїх агресивних кривдників. Але довго так тривати не може. Нещодавно керівник ГУ НП Вінницької області Іван Іщенко анонсував створення списку тих, хто чинить домашнє насильство. Чи вдасться вплинути на любителів влаштовувати моральні тортури через громадський осуд? Час покаже.