Перший заступник начальника Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції Володимир Бойчук так прокоментував ці випадки:

– Один з засуджених перейшов до Стрижавки з Миколаївської області. Був засуджений за згвалтування своєї дитини. Другий засуджений прибув до Стрижавської колонії з Київщини. Він отримав покарання за вбивство. Прибули вони сюди тому, що у Стрижавській колонії №81 є лікарня, котра надає медичні послуги засудженим практично з усієї України. Якщо є підстави вважати, що засуджений дійсно має важке захворювання і потрапляє під перелік, визначений відповідними інструкціями, то за висновком лікарської комісії установа може клопотати про його дострокове звільнення у зв’язку з хворобою. Але під час перевірки було виявлено, що по тих справах, котрі дійшли до нас, були одні документи, а насправді було зовсім інше.

Про це ми вирішили повідомити прокуратуру області і відповідний відділ ДБР, котрий дислокується у Хмельницькому. По засудженому, котрий згвалтував свою дитину, суд відмовив у достроковому звільненні. З’ясувалося, що йому до кінця терміну ще залишалося провести 12 років за гратами. По другому засудженому матеріали були відкликані у зв’язку з тим, що у них виявилися розбіжності, і в тій справі, котра надійшла до нас, чомусь не був зазначений рад серйозних стягнень за порушення, котрі цей засуджений допускав.

Наразі справою займаються прокуратура області та ДБР.

Ілона ВАЛЬТЕР