9 нардепів від Вінниччини запитують у генпрокурора, звідки в його керівника–держслужбовця будинок за 300000 у.о.?

24-го грудня, на польський Святвечір, у Вінниці в ОДА за підозрою у отриманні хабаря затримали Юрія Савчука — начальника управління дозвільної діяльності, природоохоронних програм, моніторингу та зв’язків з громадськістю департаменту АПК…

Взяв Юрій Васильович небагато – 2000 доларів, які слідчі знайшли в його робочому записнику… Але кажуть, що у цьому департаменті такий хабар – дрібничка. Бо тут існувала споконвічна система поборів і у 5000-20000-100000 у.о.! Бо ліси і ріки, озера і кар’єри нині, загалом надра України – надприбуткова тема. Лише в цьому році за незаконне використання надр, як повідомив керівник Іван Іщенко, відкрито 16 кримінальних проваджень. Але знаючі люди кажуть, що це крапля в морі. Бо незаконний кар’єрчик місцевих босів існує чи не у кожному селі. А заводи без фільтрів і в недозволених місцях!.. Як і «розпилювання» берегів річок та оренда ставків.

Слідчий-суддя Хмельницького міжрайонного суду відсторонив підозрюваного від посади та обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

– Я знав, що готується затримання, бо сигнали про цю «схему» в департаменті АПК надходили вже навіть від народних депутатів… Хабар посадовець взяв із ФОПа за своє сприяння у видачі дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферу. Керівник департаменту Ткачук поклявся мені, що він не знав про це вимагання грошей і підлеглий із ним не ділився! Далі триває слідство.., — прокоментував цю хабарну перед­новорічну справу в стінах ОДА губернатор Він­ниччини Сергій Борзов.

Водночас стало відомо, що на попередницю Юрія Савчука на цій посаді свого часу було відкрито три кримінальні провадження, але до реального вироку справа чомусь не дійшла? Бо коханка великого боса? — запитують наші читачі.

Так само 9 народних депутатів від Вінниччини в 2020-му році звернулись до Генпрокурора Ірини Венедіктової із вимогою взяти на контроль ці три кримінальні провадження по департаменту АПК, де посадовців підозрюють у заволодінні бюджетними коштами під час очищення річки Десна.

А ще нардепи просили перевірити, звідки в посадовців департаменту АПК із заробітною платою в 12 тисяч гривень нові будинки за 300 тисяч доларів, шикарні авто і молоді коханки із числа підлеглих?

По останньому випадку 2-тисячного хабаря, який знайшли у кабінеті Юрія Савчука, колишнього працівника ОБЕП, здій­снюють провадження слідчі територіального управління ДБР у місті Хмельницькому за оперативного супроводження УСБ України у Вінницькій області.

До речі, до цього підозрюваний працював у правоохоронних органах і був звільнений звідти після корупційного скандалу. Як він потрапив на роботу туди, де б мали боротись із цією корупцією – запитання до його керівництва.

Сергій Годун