Вищий антикорупційний суд продовжив до 8 березня 2021 року термін розслідування кримінальної справи за підозрою начальнику Служби автомобільних доріг у Вінницькій області Ігорю Алексєєву в наданні неправомірної вигоди. Таке рішення ухвалив слідчий суддя ВАКС.

Детектив НАБУ просив суд продовжити термін досудового розслідування, оскільки слідству необхідно провести ряд слідчих і процесуальних дій. Вивчивши клопотання, суддя задовольнив його частково. Суд продовжив розслідування до п’яти місяців, а саме, до 8 березня. Крім того, було продовжено до 4 лютого такі обов’язки підозрюваного:

– прибувати за кожною вимогою; не відлучатись з населеного пункту, в якому він проживає, без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та роботи, а також утримуватися від спілкування з іншими особами з приводу обставин, викладених у підозрі.

Нагадаємо, 8 жовтня детективи НАБУ спільно з СБУ затримали начальника Служби автомобільних доріг Вінницької області, який для вирішення питання по зміні бюджетних витрат за 4,2 млн грн намагався підкупити голову Вінницької обласної державної адміністрації Сергія Борзова. Начальника облавтодору затримали «на гарячому» відразу після передачі ним першої частини хабаря (200 тис. гривень). Справу кваліфікували за ч. 3 ст. 369 КК України. 9 жовтня ВАКС заарештував Алексєєва з альтернативою 3,93 млн грн застави. Пізніше він вийшов з-під варти після внесення застави.

За даними «Укравтодору», Ігор Алексєєв працював начальником обласної служби протягом 2014-2016 рр. Потім, отримавши три догани за невиконання службових обов’язків, був звільнений з посади, однак у 2019-му був відновлений на посаді за рішенням Верховного Суду України, після чого отримав ще дві догани. Зараз він у Вінниці.

Ми пропонували Ігорю Алексєєву дати свою точку зору на події. Але він поки що утримався. Його друзі, у т.ч. із партії «Батьківщина», звідки він балотувався в попередню раду, зазначили, що після виходу із СІЗО Ігорю Миколайовичу стало зле зі здоров’ям. Сам фігурант справи теж мовчить… А на його робочому місці нам повідомили, що він відсутній та знаходиться на лікарняному.

Нагадаємо, що 8 жовтня губернатор Вінниччини Сергій Борзов у кафе «Розвилка» на Електромережі мав отримати рекордний для Вінниччини «відкат»… Але за однією версією голова ВінОДА сам здав силовикам «рішалова» – місцевого керівника «Укравтодора» Ігоря Алексєєва. За іншою — Борзов в останній момент отримав із Києва повідомлення, що відбувається спецоперація СБУ, а тому спеціально тягнув час та не взяв до рук ту пачку чаю із грішми…

– «Схема» була така: я пишу лист від імені голови ОДА на бюджетну комісію облради із вимогою перерахувати 42 мільйони на обласний заклад, а він, у свою чергу, розраховується із донецькими фірмами. За це «А» пообіцяв мені винагороду – 10% від суми – 4,2 мільйона гривень, — розповів Сергій Борзов тоді про найгучнішу корупційну справу за всю сучасну історію Вінниччини.

– Кажуть, що вас таки попередили і ви в останній момент гроші не взяли?

– Неправда! Я написав заяву про «відкат» ще 24 вересня в НАБУ і СБУ… А «чай» мені принесли 8 жовтня на «Розвилку». І хочу, щоб всі знали, що приніс їх досвідчений посадовець, розумний, хитрий і кмітливий… Бо дотримувався всіх правил конспірації – запакував гроші в дві банки від чорного чаю «Ловаре»… Мав принести 400 тисяч завдатку, але половину – 200 тисяч – сховав у своєму авто. Реально – артист!

– Це перший «відкат», який принесли губернатору Борзову?

Так! До цього були тільки натяки. А тут одразу 150 тисяч доларів за курсом! Насправді, це велика сума, навіть в масштабі України! Чесно, був у шоці від такої пропозиції в тупу – «давайте решать!» Бо я не рішаю! І я не жартую, бо це не КВН… І тому я пропоную вінницьким посадовцям «жити на одну зарплату». Бо у Службі автомобільних доріг у керівника вона тисяч 50 – не менше, плюс службовий джип, бензин, водій… Але виходить, що мало? Бо до цього було все тихо, все вирішувалось… І тут це затримання зламало серед хабарників усі стереотипи.

Віталіна Володимирова