А ось їй самій не вдалось здолати під­ступну коронавірусну ін­фекцію… Для рідних, колег та друзів смерть Людмили Іванівни стала справ­жнім шоком, адже всі були впевнені, що вона, янгол-охоронець немовлят, повернеться на роботу здоровою… Важко переносять втрату Людмили Скрипник її чоловік, донька Анна, син Руслан – військовослужбовець та учасник АТО, єдиний онук…

Людмила Скрипник – з лікарської династії. Її мама Лариса Кирилівна родом з Молдови, була акушером-гінекологом, тато Іван Васильович – з Томашпільського району, працював щелепно-лицьовим хірургом. Людмила Скрипник закінчила Він­ницький національний медичний університет. Працювала у Жмеринці, обласній лікарні, а останні 34 роки – у Вінницькому пологовому будинку №2. Здобула кваліфікацію лікаря-неонатолога вищої категорії і виходжувала немовлят вагою від 500 грамів.

Вона не мала статусу заслуженого лікаря України, проте завжди жила відповідно до клятви Гіп­пократа. Ніколи не ділила пацієнтів на бідних чи багатих, відомих чи звичайних. Саме Людмила Іванівна допомагала з’явитись на світ сину Володимира Гройсмана, онукам Дмитра Дворкіса, а скільки прийняла діток у безхатченків, ромів, людей з обмеженими можливостями – важко злічити. Дбала не лише про малюків, а й сусідів – ставила крапельниці, давала уколи, навіть тварин лікувала. Попри цукровий діабет, на лікарняний неонатолог ходила дуже рідко, всю себе віддавала роботі. Там і інфікувалась. Два тижні хворіла, після того зробила обстеження легень, 25% було уражено.

У Вінниці стан пацієнтки погіршувався, адже вона мала супутні захворювання, то було прийняте рішення перевезти пацієнтку до Київської міської клінічної лікарні №9, де за її життя медики боролись до останнього. Рідні постійно чергували під медзакладом, консультувались з лікарями. Тест виявився позитивним… Пацієнтку направили до інфекційного відділення, але вже через три дні Людмилу Іванівну перевели до реанімації.

– Але час було втрачено. Мама знаходилась на апараті ШВЛ, благодійні фонди допомагали нам з ліками, бо вони дороговартісні. На жаль, у неї відмовили нирки, печінка, відбулось часткове ураження серця. Вона дуже важко помирала, у муках… І якщо хтось до цих пір не вірить, що коронавірус існує, то хай мені передзвонить і я розповім, як це страшно і боляче, — із сумом каже донька покійної Анна. – Для нас мама завжди буде взірцем людяності, щирості, відданості. Вона постійно вчилась, багато читала і була прекрасною господинею. Мій син до цих пір пише бабусі у Вайбер, прощається з нею, бо вони були один для одного найдорожчими людьми.

Поховали Людмилу Скрип­­ник у Вінниці. У залі, де відбулось прощання, було море сліз, квітів та вдячних пацієнтів… Навіть з Ізраїлю передали корзину квітів від єврейського народу, адже тут, на Поділлі, їхніх нащадків теж врятувала Людмила Іванівна.

Віталіна Трудько