За десять тисяч кілометрів із Японії на Вінниччину «на курорт» прилетів у грудні Джунсей Терасава — мандрівник з Японії, професор та видатний буддійський монах, якого Росія в 2000-му році позбавила візи та вислала за «інакомисліє».

І гуляв він не набережною Рошен, а одразу почав шукати місце сили — село Буша на Ямпільщині. Бо язичницький скельний храм в Буші давно став хітом Інтернету на весь світ. А після кількох семінарів, психологічних практик та закритих форумів в Буші ця слава пішла по вухах багатьох так званих «духовників»…

Саме тому Джунсей Терасава приїхав до Буші на відпочинок… Але на дивані він не лежав, а обійшов всі куточки та стежки сусіднього Гайдамацького яру в пошуках натхнення, нових емоцій та морального розвантаження… І порівняв нашу Бушу із Швейцарією та хоче весною приїхати на цвітіння місцевих сакур — бушанських вишень.

– Про наше село японець випадково почув від українців. Адже про Бушу ходить багато легенд, і завдяки Інтернету вони не знають кордонів, пандемій та заборон… І сталось диво — він приїхав! І дуже був здивований, що тут, на Поділлі, є така історія, такий храм, природа, чисті місця, річки та 100-відсотково чиста їжа…. І жалкував, що раніше сюди не приїхав! Може, ще приїде в нашу «Швейцарію»? — розповіла відома художниця із Вінниці та власниця еко-садиби в Буші Світлана Телець, в якої три дні гостював японець.

– Йому дуже «зай­шов» наш борщ. Він його здивував багатьма ін­гредієнтами. Каже, як в одному супі може бути так багато всього! І смак йому припав до вподоби», — додає Світлана.

З приводу Гайдамацького яру та скельного храму, то вони стали найбільшими враженнями для гостя.

– Джунсей Терасава визнав, що в нашому селі дуже сильна та багата енергетика. Він просто стояв і ніби качав цю енергію всередину… А скільки фотографій він зробив на горі та кожну рослинку оібюйшов, яка ростуть між камінням, — пригадує Телець.

Вже пізніше на своїй сторінці у соціальних мережах Джунсей Терасава написав, що стародавнє прикордонне село Буша — прекрасний Будда:

– Це село таке ж стародавнє, як час Хараппи та Піраміди. Потужне езотеричне село з героїчною спадщиною, — визнав мандрівник із Японії Джунсей Терасава після відвідин цього загадкового куточка Вінниччини.

Сергій Годун